Новина детально
31 січня 2022 р.

РОМАН КОВАЛЕНКО – ПРО СТУДЕНТСЬКЕ РЕГБІ, СПЕЦІАЛЬНІСТЬ «ТРЕНЕР РЕГБІ» І ПРОГРЕС RC «SAILORS»

Rugby.od.ua продовжує підбивати підсумки насиченого 2021 року.

Сьогодні поговоримо про той напрям, який більше за два роки поспіль страждав від пандемії коронавірусу. До вашої уваги – ексклюзивне інтерв'ю з керівником студентського напряму Федерації регбі Одеської області та Одеського регбійного союзу, директором та керівником команди Морського училища №3 RC «Sailors», гравцем одеського «КРЕДО-1963» Романом Коваленко.

ПРО СТУДЕНТСЬКЕ РЕГБІ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ І ВСЕУКРАЇНСЬКУ УНІВЕРСІАДУ

– На жаль, говорити про студентський напрямок вже два роки можна лише з сумним виразом обличчя. Я сповнений смутку за наших студентів. Ми повністю залежимо від держави, системи освіти, ситуації з пандемією коронавірусу в місті, країні та світі загалом. При всьому бажанні ми не могли провести Молодіжно-студентську лігу Одеси ні 2020-го, ні 2021 року. Причина в тому, що багато студентів навчаються дистанційно, постійно змінюють колір карантинні зони, багато студентів живуть в інших населених пунктах Одеської області, в інших регіонах. Грати в регбі дистанційно, онлайн, як ви розумієте, не виходить. Це неможливо. Хіба що вам у сні насниться те, що ви граєте в регбі, але це знову ж таки занести в результати команд не можна! (сміється) Тому ми є заручниками ситуації та чекаємо найкращих часів для повернення нашого турніру для студентів та молоді.

У нас багато студентів, які навчаються у різних вузах, училищах, технікумах, коледжах. За першої ж реальної можливості ми обов'язково організуємо для них турнір.

При цьому дуже добре, що, незважаючи на відсутність внутрішніх студентських змагань, ми зуміли зібрати збірну Одеської області з тих регбістів, які мешкають в Одесі, для участі у Всеукраїнській універсіаді у Хмельницькому.

Так, мотивації у хлопців було небагато, адже Всесвітню Універсіаду, яку мав приймати китайський Гуанчжоу, скасували через злощасну пандемію коронавірусу, ми всі про це знали ще до змагань. Тобто, додаткового стимулу – потрапляння до студентської збірної України – у хлопців не було, до того ж вони активно виступали за свої команди у дитячо-юнацьких змаганнях та турнірах серед дорослих. Але ми все-таки приїхали до Хмельницького, пограли, показали, що ми є, що ми живі, що ще ого-го, що можемо. І нехай захистити титул найсильнішої студентської збірної не вийшло, але й друге місце у такій ситуації – це непогано. Сподіваюся, цього року ми повернемо «золото» додому.

ПРО ВВЕДЕННЯ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ «ТРЕНЕР РЕГБІ» У ПЕДАГОГІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ

– Одним із наших головних, стратегічних завдань на 2021 рік – я маю на увазі Федерацію регбі Одеської області, Одеський регбійний союз загалом і себе зокрема – була робота над запровадженням у програму навчання студентів Південноукраїнського національного педагогічного університету імені Ушинського спеціалізації «тренер регбі» .

У цьому навчальному закладі багато років готують тренерів та викладачів фізичної культури, але для нас цього мало. Оскільки ми є регіоном, що динамічно розвивається в регбійному плані, в якому грають сотні школярів і студентів, а регбі для нас – це основа, фундамент, філософія, наше життя, нам необхідно було підмогу для того, щоб ми могли надалі продовжувати розвиток даного виду спорту. в Одеській області. Для цього мало одного бажання, потрібні також кваліфіковані кадри. Тому ми фундаментально попрацювали над своєю пропозицією, вона була винесена на вчену раду Педагогічного університету, а потім підтримана одностайним рішенням. Таким чином, починаючи з вересня 2021 року хлопці, які навчаються в інституті фізичної культури, спорту та реабілітації, можуть після третього курсу вибрати для себе спеціалізацію «тренер регбі» та цілеспрямовано готуватися до отримання необхідних знань та бажаного диплому.

Таким чином, нам вдалося досягти своєї мети, чому ми всі безмежно раді. Вважаю, що – одна з головних перемог одеського регбі у 2021 році, адже запровадження у програму навчання студентів спеціалізації «тренер регбі» – це досягнення не на один рік, це, сподіваюся, позитивні зміни на довгі роки. Упевнений, що нововведення може зацікавити не лише регбістів з Одеської області, а й представників інших регіонів України, а може й не лише України.

ПРО УСПІШНИЙ ВИСТУП КОМАНДИ МОРСЬКОГО УЧИЛИЩА №3 RC «SAILORS»

– Не приховую, ми дуже задоволені виступами команди одеського Морського училища №3 RC Sailors у першій лізі чемпіонату України з регбі-7.

Наприкінці 2020 року, коли наша команда зібралася після зайнятого третього місця у своєму дебютному виступі у першій лізі, ми одноголосно ухвалили рішення про продовження участі у турнірі. Наша мета була максимальною – взяти «золото» та підвищитись у класі.

Ті, хто дивилися ігри, підтвердять, що хлопці дуже серйозно сприйняли участь у чемпіонаті, всі дуже намагалися, були націлені виключно на перемогу. Так, з огляду на обставини, підготовка була дещо зім'ятою, але у зв'язку з тим, що максимальна кількість наших гравців була задіяна у дитячо-юнацьких змаганнях та чемпіонатах України серед дорослих, нам вдалося за короткий проміжок часу зібрати цікавий та бойовий колектив, який зміг організуватися, підготуватися та гідно виступити під керівництвом Миколи Делієргієва. Ми змогли «втерти носа» більш ніж двадцяти командам, які стартували у відборах першої ліги, ми цим дуже пишаємося, це для нас, на даний момент, пікове досягнення у недовгій історії команди.

Звичайно, спочатку ми планували взяти участь і в Кубку України, але потім вирішили з тренером, що ще зарано. Потрібно, щоб хлопці підросли, змужніли, тоді можна буде кидати виклик сильнішим суперникам.

Ми блискуче виграли першу лігу, обіграли всіх своїх суперників і тепер сміливо прямуємо до вищої ліги. Завдання на 2022 рік – побачити та відчути на собі рівень даного турніру, стати міцним середняком, закріпитися у «вишці» і, що важливо, отримувати задоволення від гри. А якщо все складеться, то й призові місця будуть «не за горами», а там, можливо, і Суперліга.

ПРО УНІКАЛЬНІСТЬ КОМАНДИ «МОРЯКІВ»

– Важливо відзначити, що «Моряки» є унікальною командою, яку цілком можна вважати проміжною, сполучною ланкою у розвитку регбі в Одесі та Україні в цілому. Адже у нас є діти, які роблять перші кроки в регбі в дошкільних секціях, молодші школярі грають у регбі-5, старші – у наших ДЮСШ. А що робити тим, хто закінчив школу, і не вступив до вищого навчального закладу? Або просто не хоче вступати до вузу... Саме «Моряки» заповнюють цю ланку між школою та вузом, дають можливість хлопцям і вчитися, і займатися регбі. А далі вони вже самі зроблять свій вибір – вступати до вузу, залишатися у регбі або йти іншою дорогою.

Наша команда дуже молода, але і в ній вже відбувається невелика зміна поколінь – до нас приєдналися хлопці, які тільки-но закінчили дев'ятий клас, а є й ті, хто вже є нашим випускником. Загалом, ми потихеньку розвиваємося і ставимо перед собою вищі та амбітні цілі та завдання.

rugby.od.ua

 
21 червня 2024 г.
Регбісти Збірної Харківської області – володарі золотих медалей чоловічої Суперліги з регбі-7 сезону 2024 року!

Відео галерея до новини «Регбісти Збірної Харківської області – володарі золотих медалей чоловічої Суперліги з регбі-7 сезону 2024 року!».

30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

 
Чемпіонат України з регбі-7 серед чоловічих команд Суперліги відвідали Незламні! (ФОТО)