Новина детально
03 листопада 2020 р.

Євген Баженков: «Для зростання гравців потрібно більше ігор»

Журналісти інформаційного сайту Rugger.info поспілкувалися з президентом Федерації регбі України на тему минулого чемпіонату, перспектив українського клубного регбі і про те, що ж буде в наступному році.

- Євгенедоброго дня. Прокоментуйте підсумки сезону Суперліги. Що вдалося реалізувати, що ні? Плюси та мінуси?

- Беззаперечним лідером останніх двох десятиліть є харківський «Олімп». Решта команд конкурують за право боротися за чемпіонство з харків'янами.

Проводячи зміну поколінь, «Олімп» не дає шансів найближчим суперникам. Варто нагадати, що це єдина професійна команда в Суперлізі України завдяки Олександру Ярославському, а також її лідеру і тренеру Валерію Кочанова.

І хоча чемпіонат, дивлячись на підсумкову таблицю, був частково прогнозований, інтрига призових місць зберігалася до фінальних ігор. Що можна відзначити з плюсів. Не було команд, крім того ж «Олімпу», хто б не програв хоча б однієї гри, - збільшився рівень конкуренції. Одеський «Політехнік» показав стабільну і зважену гру, і команда щільно закріпилася в Суперлізі. З мінусів - на жаль, аматорство і відсутність стабільності в фінансуванні команд і, як наслідок, - стабільності складу. І карантинні обмеження, з яких слідували складність планування, стислі терміни і завантаженість календаря.

- Які особисто у вас враження від минулого сезону? Хтось здивував, хтось ні? Чи багато перспективної молоді побачили?

- Враження від Суперліги в цілому хороші. Після певного спаду конкурентності команд в попередні роки спостерігається тенденція до поліпшення. Зрозуміло, що для якісного ривка команди повинні перейти хоча б в напівпрофесійний статус.

Молоддю порадували одеські команди, яким вдалося зберегти перспективних хлопців. В одеського «Кредо-1963» та київського «Політехніка», а також в хмельницького «Поділля» є ряд цікавих гравців. Для їх зростання, безумовно, потрібна набагато більша кількість ігор.

- Чи є вже зараз якісь плани на наступний сезон? За якою формулою він буде розігруватися? Тому що були деякі нарікання з приводу підсумків розіграшу цього сезону, що принцип поміняли мало не в останній момент?

- Плани на наступний сезон будуть відомі до кінця 2020 року. Апріорі кількість команд в Суперлізі має збільшитися з 6 до 7. Але невизначеність зі стартом і підтвердженням участі команд в наступному сезоні може затягнутися в зв'язку з погіршенням ситуації з COVID-19.

Постараємося виключити проміжні ланки в 2021 році і завчасно надати командам можливість планувати підготовку. В ідеалі чемпіонат повинен розігруватися в два кола з роз'їздами. Будемо сподіватися, що на клубному рівні команди продовжать зростання у фізичному, технічному і тактичному якостях.

Що стосується минулого розіграшу, то його формула була обговорена до початку чемпіонату з усіма командами на окремому тренерському форумі і була реалізована на 100%.

- Що очікувати взагалі українському регбі в наступному сезоні - і на клубному рівні, і на рівні збірних? Які перспективи?

- Про збірну команду України з регбі-15 складно що-небудь говорити, так як план підготовки будується на основі розкладу ігор від Європейської федерації. Ігри в нашому дивізіоні скасовані і невідомо про дату їх відновлення. Піврічні простої збірних, а у випадку з регбі-7 дворічні, явно не розвивають регбі в Європі. Особливо незрозуміло, чому одні збірні грають, а інші ні...

- Нарешті, таке питання. Чи є допомога від держави або органів місцевого самоврядування? Або все тримається на плечах ентузіастів?

- Бюджет команд – це слабке місце в українських командних видах спорту. У зв'язку з законом про децентралізацію в містах з'являються можливості виділяти гроші командам. Найчастіше виділення коштів залежить від симпатій місцевих органів влади до керівників команд, видів спорту та й спорту в цілому. Тобто немає гарантій, що міська команда гроші отримає, а особливо з ігрових видів. Тому клуби наповнюють свій бюджет по-різному: місто, меценати і самі регбісти.

- Євгене, дякуємо за інтерв'ю!

- І вам спасибі. Всім здоров'я і успіхів в регбі!

rugger.info

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Українські регбісти посіли 3-є місце на міжнародному турнірі з регбі-15 «RUGBY AMBER CUP»