Новина детально
04 лютого 2020 р.

Борис Швецов: «Регбійних фахівців в нашому місті не було»

Граючий головний тренер РК «Маріуполь» розповів про ідею створення клубу і плани будівництва нової команди.

- У травні минулого року з'явилася новина про те, що в Маріуполі пройде кілька відкритих і безкоштовних тренувань з регбі. Як надійшла пропозиція від ФРУ про популяризацію регбі у вашому місті?

- Ідея створення клубу виникла в квітні 2019 року, на прикладі «Наві спорт», які зробили у себе в місті аматорську команду. Дуже хотілося повторити щось подібне. Як виявилося пізніше, регбійних фахівців в нашому місті не було і тому самостійно вирішив зайнятися будівництвом нового клубу. Звернувся по допомогу до Київської федерації регбі, де мені дали контакти Павла Рожкова, який згодом надав інвентар і допомагає нам донині. До сих пір консультуюся з ним з деяких питань.

- Яким був відгук від бажаючих відвідати перше тренування? Хто входив в тренерський штаб?

- Був заклик в соціальних мережах до бажаючи займатися регбі. На той момент я тренував групи з кросфіту і початковий кістяк людей був саме звідти. Згодом знайшовся Антон Коваль із Маріуполя, який раніше виступав за команду з Кривого Рогу. Перше відкрите тренування провели на полі ПДТУ. Зібралося близько 10 чоловік. Антон допоміг мені глибше зануритися в цю діяльність. Поступово залучалися у весь процес. Поки ми проводили пробне тренування, паралельно виконував пробіжку хлопець, який пограв в Харкові в регбі-ліг. Тоді він тимчасово працював в Маріуполі, приєднався до нас і допоміг в тренувальному процесі. Майже відразу з нами зв'язався тренер РК «Ъ» (збірна Донецької області) Ігор Юркін. Влітку вони проводили збір неподалеку від Маріуполя і запросили наш колектив на спільну підготовку. Ми позитивно відгукнулися на запрошення і були дуже натхнені.

- Які плани в РК «Маріуполь» на наступні кілька сезонів?

- Найближчою метою є будівництво дорослої команди, яка б гідно змогла брати участь в першій лізі України. Нещодавно ми виступали у чемпіонаті Донецької області. Це був наш офіційний дебют на серйозному рівні. До цього грали тільки в пляжне регбі. Зараз дуже великі надії на гарний виступ в чемпіонаті України, а на майбутній рік будемо прагнути до золотих медалей першої ліги. Поки що тренерські обов'язки покладено на мене. Є ефективний кістяк команди, який займається певними завданнями у вигляді допомоги в тренуваннях, популяризації, ведення соціальних мереж. У планах у нас проведення змагань з регбі-X навесні, перед поїздкою на чемпіонат України. Хочемо організувати турнір на нашому тренувальному полі. Ніяких перешкод для цього я не бачу. Готові прийняти всіх бажаючих.

- Хто буде займатися фінансуванням клубу?

- Поки що, все йде з особистих ініціатив і за рахунок гравців клубу.

- Як просуваються справи в дитячо-юнацькій школі?

- Зараз ми не хочемо розпорошуватися. Щоб займатися дітьми, потрібно мати достатню кваліфікацію. Тренера у нас такого немає, а на себе відповідальність брати не хочу. Однак, в рамках JuniorZ ми вже проводили кілька відкритих уроків з регбі-5. Є задумка організувати міський шкільний турнір на майбутній навчальний рік. Деякі заклади вже дали позитивний відгук. Ми ж зі свого боку готові допомагати школам у розвитку цієї ідеї.

- Чи буде команда формуватися на аматорах або збираєтеся запрошувати спортсменів високого рівня?

- На професійний рівень поки не орієнтуємося, гравців високого класу запрошувати не збираємося. Будемо шукати аматорів з Маріуполя. Плануємо провести відкриті тренування для ряду вищих навчальних закладів. Можливості для проведення змагань в Маріуполі є. Міська влада йде нам на зустріч і можуть надати майданчик достатніх розмірів. Зараз же в нашому розпорядженні є штучне покриття на ПДТУ з хорошими умовами, де ми тренуємося. Крім того, в Маріуполі є критий стадіон «Іллічівець», що дозволяє проводити турніри взимку. Це стандартне футбольне поле зі штучним покриттям. Є можливість співпраці з ними.

rugger.info

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Українські регбісти посіли 3-є місце на міжнародному турнірі з регбі-15 «RUGBY AMBER CUP»