Новина детально
19 червня 2023 р.

«Регбі дає нам натхнення та силу»: за лаштунками неймовірного духу та запалу України

Це були незабутні вихідні для українського регбі, оскільки і чоловіча, і жіноча команди зробили дубль у Загребі в 1-му турі Rugby Europe Sevens Trophy Series 2023.

Зараз дуже важкі часи для народу України поза регбійним полем, але на ньому ті, хто любить цей спорт, зібрались останнім часом, щоб спробувати принести трохи щастя людям у своїй країні.

З тих пір, як кілька років тому почалася російсько-українська війна - з лютого минулого року, коли росія вторглася в Україну - ми переважно чули про країну з абсолютно інших трагічних причин.

Регбі має чудовий спосіб об’єднати людей, але багато інших країн і людей пожертвували кошти, щоб допомогти цьому спорту в Україні вижити й процвітати в ці темні дні.

І знову були усмішки, коли українська чоловіча збірна з регбі-15 перемогла Хорватію з рахунком 27-22 у матчі Rugby Europe Trophy на стадіоні імені Stjepan Spajic у Загребі в жовтні минулого року в своєму першому великому матчі після пандемії та російського вторгнення.

Ірина Архицька, генеральний секретар Федерації регбі України, сказала: «[Після вторгнення] ми зіткнулися з найбільшим викликом за всю історію.

«Ми оговталися від шоку та почали адаптуватися до нової реальності, і, з точки зору регбі, кожен член Федерації продовжував працювати у своєму конкретному напрямку.

«Ми відчуваємо велику підтримку наших друзів і колег з усього світу, і це допомагає нам рухатися вперед.

«Всі члени команди в Федерації повністю залучені, і ми працюємо набагато більше, тому що ми повинні знайти нові джерела фінансування.

«Ми весь час спілкуємося з профспілками та клубами по всьому світу, які дуже підтримують і стурбовані тим, як нам вдасться зберегти регбі [в Україні].

«Разом з цим ми перенесли всі внутрішні змагання в більш-менш безпечні регіони і повинні організовувати їх з урахуванням ряду обмежень [які діють в Україні].

«Наприклад, нещодавно ми екстрено змінили місце проведення змагань із міста Кременець на Львів через ракетні атаки в Тернопільській області. Крім того, дорослим і дітям доводиться укриватися під час повітряних тривог, коли тривають змагання.

«Процес перетину кордону для збірних теж досить складний. Треба звернутися до Мінспорту з офіційним листом із супровідними документами, включно з запрошенням від господаря змагань. Якщо Мінспорт погоджує цей виїзд, воно звертається до Державної прикордонної служби України, щоб отримати дозвіл на цей виїзд».

Зараз є багато-багато труднощів, щоб залучити українців до гри в регбі, але люди, задіяні у Федерації, а також гравці та вболівальники працювали разом, щоб це відбулося.

«Сила характеру, яку люди продемонстрували, щоб підтримувати регбі, безумовно, незамінна», — продовжив Архицька.

«Як тільки ви станете частиною цієї гри, ви ніколи не зможете від неї відірватися. Регбі дає нам натхнення та силу, це частина відновлення від цієї жахливої реальності. Це допомагає нашому психічному благополуччю, дає нам підстави жити та працювати та виконує багато життєво важливих цілей.

«Коли чоловіча команда перемогла Хорватію в жовтні минулого року, це було таким надихаючим досягненням. Це додало нам впевненості та підігріло бажання всіх членів команди змагатися, а Федерація підтримує їх у всьому, що вони роблять.

«Потім перемога над Швецією в березні та підсумкове друге місце в Trophy підтвердила, що, незважаючи на всі перешкоди, наші гравці є воїнами, а сила українського духу величезна.

Після турніру Архицька додала: «Я дивилася всі матчі з Києва на своєму телефоні, це викликало чудові емоції. Перемоги – це неймовірна сила, самовідданість, талант і любов до регбі в нашій країні. Хоча перед нами фон трагічних обставин наші хлопці, дівчата, тренери та лікарі зробили для нас гордість».

Юнаки до 18 років проведуть збір перед Championship у Польщі, а потім полетять до Швейцарії».

Що стосується жіночого регбі в Україні, багато гравців покинули країну, щоб грати за різні клуби Європи, але коли вони потрібні національній збірній, вони завжди готові долучитися.

Жіноча команда до 18 років зараз перебуває у Львові на тренувальному зборі, а перед Championship деякий час проведе у Празі.

Допомога надходила з усієї Європи та світу, оскільки національна жіноча команда також була прийнята членом французької регбійної сім’ї в травні та брала участь у міжнародному турнірі в Періге для підготовки до Загребу.

Зрозуміло, що ентузіасти регбі в Україні останнім часом зробили так багато, щоб зберегти улюблений вид спорту, але, на завершення, Архицька прагне ще раз торкнутися «дивовижної підтримки та солідарності», які очолили Союзи з усього світу. спільнота регбі.

«З першого дня війни ми відчували підтримку на всіх можливих рівнях», – сказала вона.

«Гравців та членів Українського регбійного союзу прихистили різні європейські профспілки, а з усіх куточків світу надходили дзвінки, повідомлення та електронні листи зі словами підтримки та пропозиціями про допомогу.

«Фінансова підтримка надійшла від World Rugby та Rugby Europe, а також різні фонди допомогли в організації тренувальних таборів, матчів, а також покрили низку інших витрат у рамках них.

«Вся ця підтримка, безумовно, значно сприяла подальшому існуванню регбі в Україні та Федерації».

Ви все ще можете зробити пожертву на збір коштів в Україні, щоб Федерація могла продовжувати свою роботу.

Автор: Gary Heatly, Rugby Europe

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Українські регбісти посіли 3-є місце на міжнародному турнірі з регбі-15 «RUGBY AMBER CUP»