Новина детально
30 серпня 2023 р.

Крістіна КАТІЛОВА: «Ми не можемо радіти другому місцю у Кубку України»

Жіноча збірна Одеси з регбі-7 минулої неділі посіла друге місце у Кубку України з регбі-7. Перед стартом турніру команда вкотре зазнала болючих кадрових втрат: з різних причин у змаганнях не взяли участь лідерка одеського колективу останніх років – Марина Кишмар, а також важлива гравчиня Поліна Жулкевська, яка мешкає у Хмельницькому, але грає за одеситок у всеукраїнських турнірах.

Втім, навіть попри чергові кадрові проблеми, збірна Одеси без проблем виграла два матчі з трьох, а поступилася лише потужним «Левицям» зі Львова, у складі яких виблискують три колишні регбістки, які дуже успішно виступали за команди з нашого міста.

Успіхом чи провалом вважати друге місце наших землячок і якою була гра збірної  Одеси у Львові – в ексклюзивному інтерв’ю пресслужбі Федерації регбі Одеської області розповіла наставниця команди Крістіна Катілова.

– Крістіно Анатоліївно, які загальні враження залишила гра команди у Кубку України? Що стало головною причиною поразки у головному матчі – з «Левицями»?
– Протягом останніх місяців дівчата завзято працювали, тренувалися по чотири рази на тиждень, а дехто – ще додатково, індивідуально. До Львова ми їхали у позитивному настрої, рішуче були налаштовані на здобуття Кубка України. Навіть попри кадрові проблеми, про які ви знаєте, але які ми не афішували. Втім, у матчі з «Левицями» стало зрозуміло, що всього цього було недостатньо. У найважливішій зустрічі багато чого не сподобалося у грі нашої команди. Це й проблеми в індивідуальному і командному захисті, і гра на землі, страждали деякі елементи… В цілому, помилок вистачало. Після цього поєдинку побачила величезний плацдарм для роботи, треба багато чого виправляти. Гадаю, усі, хто знається на регбі, побачили мінуси у нашій останній грі, було помітно, чому ми програли. Окремо хотілося б зазначити потужну гру «Левиць», це – дуже сильний, класний суперник, львів’янки дуже високо підняли «планку», до якої усім зараз слід прагнути.

– Зовсім нещодавно команда вже переживала певну зміну поколінь, а тепер, під час повномасштабної війни, у збірної Одеси знову серйозні кадрові проблеми, численні втрати важливих, ключових гравчинь. Перед поїздкою до Львова стало відомо, що у Кубку України не зіграє лідерка команди Марина Кишмар та важлива регбістка Поліна Жулкевська. Як проходить черговий етап оновлення команди?
– Це дійсно доволі болюча тема, але ми вже починаємо звикати до того, що наша команда постійно переживає якісь кадрові зміни. Раз на два-три роки маємо певні «хвилі» змін: то зміна поколінь, то через повномасштабну війну багато дівчат виїхали за кордон. А найсумніше те, що всі вони – гравчині основного складу. Звичайно, для дівчат дуже добре, що з’явилася можливість поїхати в інші країни та спробувати свої сили в інших командах, інших чемпіонатах, але ми не маємо можливості терміново знайти їм повноцінну заміну, запросити легіонерку… Так, наша система працює таким чином, що у нас завжди є перспективна молодь, яка, у разі потреби, може замінити будь-кого з тих, хто поїхав чи травмувався, але далеко не завжди ці дівчатка готові і спроможні грати на тому ж рівні. Вони і набагато молодші, отже, мають набагато менший досвід виступів у чемпіонаті та Кубку України, дуже мало необхідної ігрової практики. Раніше ці регбістки були запасними, виходили на заміну на кілька хвилин, а зараз їм доводиться бути основними, брати на себе відповідальність. Це, звичайно, не додає нам потужності.

– Наскільки я знаю, у Львові за збірну Одеси дебютувала нова регбістка?
– Так, буквально місяць тому до нас приєдналася 19-річна Євгенія Сакали, яка раніше займалася лише єдиноборствами та паверліфтингом. Регбі для неї – зовсім новий вид спорту. Зрозуміло, що навчити її усьому за місяць було неможливо, втім, Євгенія завзято тренувалася та отримала ігрову практику в одному з поєдинків. Так, цього дуже мало, але я хочу сказати, що це – хороше підсилення на перспективу. Сподіваюся, за осінь-зиму вона підготується ще краще, краще зрозуміє тонкощі регбі та буде «розривати» у новому сезоні.

– Друге місце – дещо незвичне для жіночої збірної Одеси… Втім, зважаючи на усі проблеми, можна вважати його успішним? Чи, все ж, це невдача?
– Ми точно не можемо радіти другому місцю у будь-якому турнірі, в якому беремо участь,  бо всі давно звикли до того, що ми здобуваємо титули, постійно перемагаємо. Статус команди та бажання гравців такі, що ми завжди прагнемо до здобуття виключно золотих нагород. Ніколи не було і не буде вважатися успіхом будь-яке місце, крім першого, навіть за таких обставин, як зараз. На жаль, нам цього року не вдалося здобути Кубок України, але попереду ще два тури Суперліги, ми будемо битися до останнього, наполегливо тренуватися, працювати над собою, аби спробувати виправити помилки, які були допущені у перших двох турах. Друге місце – найнеприємніше, бо перше місце виграють, третє місце виграють, а друге – це завжди поразка. Тим більше, що за всю історію українського жіночого регбі саме команди з Одеси мають найбільшу кількість чемпіонських титулів. У нас вже такий менталітет, із цим нічого не поробиш! Та й, мабуть, не треба. Ми хочемо перемагати і будемо робити для цього усе, що від нас залежить.

– Через повномасштабну війну в Україні в Одесі вже майже два роки не проходять офіційні матчі з регбі. Наскільки я пам’ятаю, перший тур жіночої Суперліги мав пройти у нашому місті, але його було перенесено до Кременця. Можна чекати, що четвертий тур, який мав пройти у Кременці, відбудеться в Одесі?
– Дійсно, було заплановано проведення першого туру в Одесі, але команди-суперниці вирішили, що в Одесі на початку травня було грати небезпечно. Чесно кажучи, не знаю, що тут сказати… Матчі чемпіонатів та Кубків України з інших видів спорту спокійно грали та грають в Одесі – гандболісти, футболісти, баскетболісти та баскетболістки… Усі спокійно грають, а регбійні команди чомусь упевнені, що у нас небезпечніше, ніж у тих таки Хмельницькому чи Львові, хоча нещодавно у ці регіоні прилітали російські ракети, були серйозні влучання… Я дуже сподіваюся, що все відбудеться згідно Регламенту, який було затверджено навесні: перший тур приймав Кременець, а четвертий має прийняти Одеса. Втім, ніхто зараз не знає, як себе поводитимуть команди. Сподіваюся, нам вдасться вперше за два роки пограти офіційні матчі у рідній Одесі. Ми всі цього дуже хочемо.

rugby.od.ua

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Українські регбісти посіли 3-є місце на міжнародному турнірі з регбі-15 «RUGBY AMBER CUP»