Новина детально
13 вересня 2023 р.

Тетяна ТАРАСЮК: «Дуже щаслива знову представляти свою країну на такому рівні»

Титулована одеська регбістка Тетяна Тарасюк продовжує «запалювати» на полях Європи: цього року у складі лісабонського «Спортингу» вона здобула кілька трофеїв у Португалії, разом зі збірною України виграла чемпіонат Європи з регбі-7 у дивізіоні «Trophy». Окрім того, Тетяна продовжує розвиватися як арбітриня. Про все це ми з нею поговорили підчас ексклюзивного інтерв’ю для пресслужби Федерації регбі Одеської області.

– Тетяно, зрозуміло, що з того моменту минуло вже достатньо багато часу, але ж саме перемога жіночої збірної України з регбі-7 у чемпіонаті Європи є найважливішим досягненням для жіночого регбі нашої країни цього року. Отже, пропоную розпочати нашу бесіду з твоїх вражень від тієї яскравої перемоги…
– Я дуже щаслива знову представляти свою країну на такому рівні. Попри таку велику перерву, а ми не грали у чемпіонаті Європи два роки, збірна України довела усім, що може багато чого навіть за такої важкої ситуації, у якій опинилася наша країна наприкінці лютого 2022 року. Я вважаю, що зараз головне – продовжувати працювати над собою, активно тренуватися, перебувати у хорошій формі, тому що рівень елітного дивізіону чемпіонату Європи – «Championship» – набагато вищий за той, який ми виграли. Але я упевнена, що ми маємо усі шанси закріпитися щонайменше у десятці найкращих команд континенту.

– Ти зіграла в усіх матчах і першого, і другого туру. Можеш пригадати найважчі поєдинки для збірної України?
– Так, я брала участь у всіх матчах, отже, на собі відчула рівень усіх суперниць. Дійсно, у деяких іграх було доволі важко, навіть попри те, що у підсумку перемога залишалася за нами. А найважче було, звичайно, зі збірною Туреччини, яка реально продемонструвала відчутний прогрес з того часу, коли ми зустрічалися із нею востаннє. Дуже пристойний суперник.

– Що скажеш про організацію чемпіонату Європи? Загреб, Будапешт…
– В цілому, організація і у Загребі, і у Будапешті була нормальною. Ви ж розумієте, завжди можна знайти щось таке, за що можна було б зачепитися, але я цього робити не буду, бо особисто мене все влаштовувало! (посміхається)

– Що скажеш про підтримку на чемпіонаті Європи?
– Команди ставилися одна до одної з величезною повагою. Особисто я з трибун підтримувала наших головних суперниць – команду Туреччини, а також – наших близьких друзів – Грузію. Під час ігор збірної України дуже часто можна було почути слова підтримки від інших команд. Це дуже приємно. Вважаю, що так і має бути!

– Кому присвячуєш перемогу збірної України у дивізіоні «Trophy»?
– Перемогу присвячую усім людям, які зараз захищають нашу країну, завдяки яким у нас є можливість грати в улюблену гру у цей важкий для України час. Також хотілося б присвятити свою перемогу Хосе Горрочатегі.

– Чим займалася влітку після повернення з чемпіонату Європи?
– Після нашої яскравої перемоги я встигла взяти участь у чемпіонаті Європи з регбі-7 серед юніорів, але вже у якості рефері, потім була невеличка відпустка, після чого я поновила тренування, почала готуватися до нового сезону. Ну а далі була Європейська універсіада і, як ви бачили, збори та перша, історична гра збірної України з регбі-15 проти збірної Каталонії. Приємний і корисний досвід для усіх нас.

– Наступного року збірній України доведеться грати з найкращими командами нашого континенту, бо вона пробилася до елітного дивізіону чемпіонату Європи. Слідкувала за елітним дивізіоном цього літа?
– Так, я намагалася дивитися матчі дивізіону «Championship» у перервах між нашими іграми, спостерігала за збірною Польщі, оскільки мені імпонує ця команда, а також за Португалією, оскільки у її складі багато моїх подруг, а наступного року, можливо, саме португальські регбістки будуть нашими головними суперницями.

– Загалом за кого вболіваєш у Європі, у світі?
– У Європі, не повірите, вболіваю за збірну України! (посміхається) А якщо казати про світове регбі, то мені імпонує збірна Австралії.

– Ти відіграла чудовий сезон у Португалії. Що скажеш про виступи лісабонського «Спортингу»?
– Минулий сезон ми, як на мене, закінчили дуже добре: команда виграла чемпіонат Португалії і з регбі-15, і з регбі-7, окрім того, грала у фіналі Кубка Португалії з регбі-15.

– Ми вже писали про те, що ти, як і інша одеситка – Анастасія Крижановська – залишаєшся у «Спортингу». Підтверджуєш?
– Так, щонайменше на наступний сезон я вирішила залишитися у «Спортингу», а далі подивимось!

– А як щодо Одеси? Плануєш відвідати наше місто цього року?
– Планувати зараз щось важко, бо Португалія знаходиться не дуже близько до України, але скажу, що зараз у планах повернення до Одеси немає. Втім, користуючись нагодою, передаю вітання усім одеситам, одеситкам та гостям нашого міста. Тримайтеся!

rugby.od.ua

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Національна чоловіча збірна України з регбі-15 провела перше тренування перед суботнім матчем зі збірною Швеції