Новина детально
14 грудня 2023 р.

Тетяна КУЛАКОВА: «2023 рік приніс командам школи «Анатра» нереальну кількість дивовижних емоцій»

Про неймовірні успіхи вихованців одеської школи «Анатра» у сезоні 2023 року – п’ять титулів у шести зіграних офіційних турнірах всеукраїнського рівня – в ексклюзивному інтерв’ю Rugby.od.ua розповіла тренерка «анатрівців» Тетяна Кулакова.

– Тетяно, розкажіть, будь ласка, яким для одеської школи «Анатра» став сезон 2023 року?
– Якщо казати про спортивну складову, то цей рік для нашої школи «Анатра» видався дуже успішним: ми виграли п’ять турнірів із шести, в яких брали участь, а ще в одному стали другими. Та й у тому випадку ми виглядали дуже пристойно, не вистачило лише трошки для того, аби здобути «золото». Втім, ми вже все проаналізували, знаємо причини, через які не змогли стати чемпіонами у тій віковій категорії, зробили висновки та йдемо далі.

– Як команда, яка звикла вигравати золоті медалі в усіх турнірах, сприйняла ту поразку у віковій категорії «до 16 років»? Хоча, здається, за такого рівня конкуренції друге місце також слід вважати хорошим результатом…
– Взагалі, те, що команда програє, це нормально, природно, адже, без поразок немає перемог. Слід сприймати це нормально, не робити з цього трагедії, все ж можна виправити наступного року. Ми навчаємо наших вихованців, що і програвати, і перемагати слід достойно. Це важливо. Отже, ми йдемо далі та сподіваємося на позитивні результати у 2024 році.

– Звичайно, у команди майже усі турніри – юнацькі чемпіонати України, Всеукраїнська Гімназіада, вища ліга чемпіонату України серед дорослих – залишили багато позитивних емоцій. А чи було щось негативне, про що можна розповісти нашим читачам?
– Звісно, коли команди здобувають титул за титулом – це залишає набагато більше позитивних емоцій, а ті невдачі, які в нас були, ми пізніше найчастіше перетворювали на успіх, на нові перемоги. Головне – працювати над помилками та намагатися їх не повторювати, тоді позитивних емоцій буде ще більше.

Щодо негативних моментів… Про ситуацію, яка сталася у першому турі вищої ліги у Хмельницькому, окремо згадувати не хочеться, до того ж, ми після неї стали сильнішими та довели свою силу на регбійному полі, здобули «золото». А от про що хочеться сказати – так це про те, що ми досі не розуміємо, чому до збірної України U-18 на чемпіонат Європи потрапили лише двоє гравців «Анатри». Ми блискуче виграли чемпіонати України у вікових категоріях «до 17 років», «до 18 років», чудово проявили себе у дорослому чемпіонаті України серед клубів вищої ліги, хлопці грали дуже впевнено, майже усіх перемагали, були значно сильнішими за своїх суперників, демонстрували високий рівень гри… Але на чемпіонат Європи серед юніорів тодішній тренерський штаб викликав лише двох регбістів «Анатри». Чому так? Це – велике питання, на яке досі немає відповіді. Мабуть, і не буде. Але зрозуміти важко: якщо не викликати до збірної найкращих регбістів країни, які чудово підготовлені і фізично, і тактично, і технічно, і психологічно, знаходяться у хорошій формі, у тонусі, то кого викликати?

– Чим ви найбільше пишаєтеся у 2023 році? Можливо, запам’яталися якісь конкретні турніри чи перемоги?
– Почну з того, що на усі турніри цього року ми їхали, можна сказати, «всліпу». Як ви знаєте, через повномасштабну війну в Україні у нас з осені 2021 року до весни 2023-го взагалі не було жодних офіційних змагань. Отже, ми не знали, хто з команд в якій формі знаходиться, хто заявляється, хто не може, які гравці залишилися у своїх містах, які переїхали до інших регіонів чи за кордон, хто в яких умовах і наскільки серйозно тренувався, чи з’явилися за цей час у якихось команд нові «зірочки», лідери… Ми дуже раді, що при цьому нам вдалося здобути стільки яскравих перемог та титулів. Тому цей рік загалом приніс командам школи «Анатра» нереальну кількість просто дивовижних емоцій. Хоча ми пишаємося не лише перемогами та титулами: протягом року ми отримували справжнє задоволення від окремих дій наших підопічних: від яскравих спроб, від чудових захватів, від класних пасів а-ля збірна Фіджі, від сольних проходів чи класних комбінацій… Ми пишаємося нашими хлопцями, тим, що вони можуть грати саме так: потужно, цікаво, ефектно, часто – по-дорослому. Ну і додам, що дванадцятеро наших вихованців цього року виконали норматив «кандидат у майстри спорту України». Цим можна і треба пишатися!

– Команди школи «Анатра» виграли чемпіонати України серед регбістів вікових категорій «до 15 років», «до 17 років», «до 18 років», вищу лігу чемпіонату України серед дорослих та Всеукраїнську Гімназіаду. А яка з цих подій залишила найяскравіші спогади у вас особисто?
– Безперечно, найяскравіший спогад сезону 2023 року – це наша перемога у вищій лізі чемпіонату України серед дорослих. Взагалі – наша участь у цьому турнірі. Починаючи з того, як ми ухвалювали рішення про те, грати чи ні, ризикувати чи ні, продовжуючи тим, що відбувалося на поле та за полем у першому турі, завершуючи тим, наскільки впевнено ми у підсумку перемогли. Цей сезон ми будемо пам’ятати ще довго.

– Сезон в українському регбі закінчився у листопаді. У вихованців та вихованок школи «Анатра» були якісь канікули чи, можливо, вони ще попереду?
– Після завершення сезону ми не робили жодних пауз, команди продовжують тренуватися. Зимові канікули у наших підопічних будуть, але вони точно триватимуть недовго – максимум тиждень, під час різдвяно-новорічних свят. А так, ми продовжуємо розвиватися, поліпшувати свою гру. Плюс, як ви знаєте, роботи стало більше, адже ми з Володимиром Калінським були призначені тренерами юніорської збірної України, це – велика відповідальність, тому ми дуже серйозно підходимо до підбору та підготовки гравців, проводимо тестування усіх кандидатів до юніорської збірної, попереду – серйозна, важка робота.

– Яким бачите наступний рік?
– Якщо говорити про ситуацію у цілому, то, звичайно, хочеться, аби Україна перемогла у війні, а ми повернулися до мирного життя. Якщо казати про регбійну складову, то нам би дуже хотілося, аби до календаря Федерації регбі України додалося ще більше чемпіонатів України, зокрема, з регбі-15. Навіть якщо кількість учасників буде невеликою – це все одно краще, ніж пропускати ще один рік. Ставку, ясна річ, буде зроблено на змагання з регбі-7, адже більшість клубів виставляє свої команди саме у цьому форматі. До того ж, нагадаю, ми будуємо юніорську збірну Україну, яка, сподіваємося, влітку пристойно зіграє на чемпіонаті Європи.

– Зараз в українському регбі міжсезоння, отже, школи та клуби вже потроху починають думати про наступний сезон, займаються набором нових гравців та гравчинь. Як із цим справи у «Анатри»?
– У нас тренуються гравці 2006-2009 років народження, ми спеціально не шукаємо новачків, але набір, як і в інших регбійних школах, триває протягом усього року. Окрім того, зараз ми комплектуємо групи дітей 2014-2015 років народження. Крім того, у нашій школі працюють інші тренери – Леонід Кирилов займається із найменшими, Каріна Храмова – з дівчатками, а Марина Окольнича постійно допомагає нам усім, чим може. Тренування представників школи «Анатра» проходять на Черемушках, будемо раді усім бажаючим! Номери телефонів можна знайти на сайті Rugby.od.ua у розділі «Школа».

rugby.od.ua

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Національна чоловіча збірна України з регбі-15 провела перше тренування перед суботнім матчем зі збірною Швеції