Новина детально
25 березня 2022 р.

Поїздка солідарності Коваленка: «У Києві настільки звикли до війни, що вже не бояться»

Регбіст, який народився в Україні та виступав за збірну Іспанії, подолав 7000 кілометрів по Європі за п'ять днів, щоб доставити допомогу та привезти біженців.

Радість іспанського чоловічого регбі в кваліфікації на ЧС-2023 збіглася з людською драмою, розв'язаною Путіним в Україні. Контраст, який особливо зазнав Андрій Коваленко. Уродженець Києва, він був найкращим бомбардиром іспанської команди на першому і поки що єдиному чемпіонаті світу з регбі у 1999 році. За останні дні він подолав близько 7000 кілометрів, щоб забрати 120 жінок та дітей, які покинули Україну через війну проти РФ.

Майже п'ятдесят добровольців та 19 фургонів склали караван, організований Ibermutua, який 12 днів тому вирушив із припасами у бік кордону між Польщею та Україною. У понеділок, завершивши свою місію, Коваленко повернувся до Барселони, де працює водієм у компанії з оренди елітних автомобілів. «Я втомився, тому що не спав пару днів, я спокійний, тому що ми тут, і я щасливий бачити людей, яких ми доставили до пунктів прийому», - сказав він, повернувшись.

У вихідні дні, запрошені для цієї поїздки, він сумно вислуховував свідоцтва про руйнування, заподіяні російським вторгненням. «Багато будинків зруйновано, люди без води, без електрики, доріг... Коли вони вийшли з міст до кордону, то розповідали про побачені поля битв, танки, спалені машини, зруйновані будинки, страждання всіх цих людей» - розповідає телефоном.

Андрій щодня розмовляє із сестрою, яка залишилася в Києві. Коли він під'їхав до кордону, вона збиралася народити, змирившись із цим у важких умовах. «Вона живе поряд із лікарнею, бомби падають поряд. Я не скажу, що вони звикли до цього, але вони настільки просякнуті цими подіями, що їм байдуже, вони не бояться; перші кілька днів, так, але тепер вони запитують: «Що мені робити?». Щонайменше двоє племінників у віці 11 та 13 років залишили столицю у пошуках захисту в родичів у місті. «Це тихіший район, але там завжди страшно, танки, що йдуть від російського кордону, проходять через нього», - говорить іспанський легіонер.

Не минуло й чотирьох годин після розмови, як на його мобільний телефон прийшли добрі новини, позитивна інформація серед таких страждань. «Моя сестра щойно народила, я знову дядько».

Андрій Коваленко вже 28 років мешкає в Іспанії. Перші роки, з середини 90-х, у Мадриді як гравець Rugby Canoe Club (зараз член Союзу Регбі Позуело). Він продовжив свою кар’єру у BUC, потім у Barça Rugby, в секції клубу Barça, в якій донедавна виступав його син Артем.

Більше – за посиланням:

https://www.elmundo.es/deportes/rugby/2022/03/25/6238a18821efa009548b4589.html

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Національна чоловіча збірна України з регбі-15 провела перше тренування перед суботнім матчем зі збірною Швеції