Новина детально
31 березня 2022 р.

ДАРꞌЯ ЯРОЦЬКА: «У Польщі прийняли дуже тепло, у команді підтримують і допомагають»

Юна одеська регбістка Дар'я Яроцька нещодавно відзначила свій 17-й день народження, а потім опинилася на чужій землі: вона перебралася до сусідньої Польщі, де активно тренується у складі однієї з місцевих команд.

В ексклюзивному інтерв'ю Rugby.od.ua Даша розповіла про те, як покинула Україну після початку широкомасштабного наступу російської армії, як прийняли у новій для неї країні гравців з нашої країни, за яку команду виступатиме найближчим часом і як поляки підтримують українців.

– Дашо, розкажи, будь ласка, як ти опинилася в Польщі, хто допоміг приєднатися до однієї з польських команд?

– Після тих самих вибухів в Одесі 24 лютого тренерський штаб жіночої збірної Одеси ухвалив рішення призупинити тренувальний процес. Дуже швидко стало зрозуміло, що в нашу країну прийшла повномасштабна війна, наші колеги з польської Федерації регбі запропонували українським регбістам та регбісткам приєднатися до їхніх клубів для підтримки форми та продовження заняття улюбленим видом спорту у спокійних умовах. Про цю можливість дівчатам із команди спочатку повідомила наш головний тренер Крістіна Анатоліївна (Катилова. – Прим. авт.). Дещо пізніше оголошення про можливість виїхати в Польщу було розміщено і в нашій групі гравців збірної України U-18. У самій Польщі усіма організаційними питаннями займалася генеральний секретар Федерації регбі України Ірина Архицька, якій хочеться подякувати за допомогу.

- Розкажи про команду, в яку ти потрапила, в якій лізі чемпіонату Польщі виступає.

– Команда називається «Будовляні» та базується у місті Лодзь. У чемпіонаті Польщі, наскільки мені розповіли, грають близько дванадцяти команд – чотири – в Екстра-лізі, чотири – у першій, решта – у другій. Команда, яка займає останнє місце в Екстра-лізі, вилітає до першого дивізіону, а переможець першого дивізіону підвищується в класі. Так само і з другим дивізіоном. «Будовляні» зараз грають у першій лізі та хочуть піднятися до Екстра-ліги.

– Як тебе прийняли у Польщі? Чи є у «Будовлянах» інші українські регбістки?

– Дуже тепло прийняли, я одразу порозумілася з місцевими дівчатами. А з України в команді ще три регбістки з Харкова та Львова. Це добре, адже є знайомі, земляки, тому простіше адаптуватися на місці.

- Ти сказала, що швидко порозумілася з місцевими регбістками. Якою мовою спілкуєшся з ними? Англійською, українською, «регбійною»?

– Якщо не брати до уваги дівчат з України, тренер команди Міхал Червьовські та чотири регбістки добре розмовляють англійською, решта – тільки польською. Поки спілкуємося англійською або через Google-перекладач, проте я вже почала вчити польську, поки що знаю кілька найпоширеніших фраз і вмію рахувати.

- Ти вже якийсь час провела в Будовлянах. Що можеш сказати про рівень гравців цієї команди?

– Дівчата перебувають у хорошій формі, мають чудову швидкість, на тренуваннях працюють з повною віддачею. Звичайно, як і завжди є над чим працювати. Протягом усього тренувального процесу тренер допомагає, підказує, спрямовує всіх своїх підопічних. Мені дуже подобається атмосфера у команді, атмосфера дуже доброзичлива.

- Чи вдалося вже зіграти в контрольних матчах за нову команду? Коли у Польщі стартує сезон?

– У нас було кілька спарингів – двосторонок та контрольних матчів з іншими командами, а чемпіонат Польщі стартує 10 квітня.

- Ти збираєшся залишатися в Польщі до закінчення війни або плануєш продовжувати виступи в чемпіонаті цієї країни і після її завершення?

– Я дуже сподіваюся, що скоро війна закінчиться, і я зможу повернутися до рідної України, рідної збірної Одеси.

- Дуже сумуєш за Одесою? Що зробиш одразу після повернення до рідного та мирного міста?

– Звичайно, я дуже сумую за рідним містом, за родичами та командою. Після приїзду обов'язково побачуся з усіма, поспілкуюсь і, звичайно ж, поїду на тренування.

– А якщо говорити про освіту? В Одесі ти навчаєшся в коледжі, скоро вступати до університету… Закинула чи продовжуєш онлайн-навчання?

– Так, я готувалася до іспитів, вся Україна навчається в онлайн-режимі, тому я продовжую відвідувати пари навіть із Польщі. Але, крім цього, для загального розвитку та комунікації з людьми ходжу до польської школи, закріплюю знання предметів, які викладають в Україні: фізику, хімію, математику, англійську, німецьку… Але також відкриваю для себе нові предмети: моторику, виховання, польську, історію та географію Польщі, РР – економіку. Щодня по десять уроків, три з яких можна присвячувати вивченню та «підтягуванню» будь-яких предметів. Часто виходить так, що мої пари в коледжі збігаються із цими трьома уроками. Виходить так, що я примудряюсь вчитися і там, і там.

Раніше думала, що точні науки у всьому світі однакові, що всіх навчають за якимись єдиними правилами. Але, як виявилось, це не так. На першому уроці математики я вирішила допомогти однокласнику з розв'язуванням рівнянь, показала свої рішення, а він не зрозумів. Після цього рівняння подивилася вчителька та сказала, що відповіді правильні, а рішення вона також не зрозуміла.

– Ми з України бачимо та вдячні за всебічну підтримку Польщі. Це стосується будь-якої сфери. Чи відчула на собі це, перебуваючи в Лодзі?

– Так, поляки виявилися дуже гостинними, вони підтримують Україну, надають будь-яку допомогу: з проживанням, харчуванням, проїздом, освітою… У місті можна побачити багато різних плакатів та банерів зі словами підтримки, написи «Слава Україні!», на всіх державних установах висять українські прапори, вся країна знає про ту жахливу ситуацію, в якій опинилася Україна. Дуже приємно, що у нас є такі сусіди та друзі.

rugby.od.ua

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
У Рівному відбувся Відкритий кубок Рівненської області з регбі-7 памꞌяті Героя України Володимира Стельмаха