Новина детально
03 червня 2020 р.

Вадим Яскін - про мотивацію «Політехніка», новий тренерський штаб і планах на літо

Як ми вже повідомляли раніше, одеський «Політехнік», який в прийдешньому сезоні дебютує в чоловічій Суперлізі, тренувальний процес відновив 12 травня.

Після відходу з команди Зураба Кікачеішвілі, під керівництвом якого одесити минулого року завоювали «золото» Вищої ліги чемпіонату України, тренувальним процесом почали керувати Вадим Яскін і Віктор Гуленко.

Про це та про багато іншого в ексклюзивному інтерв'ю прес-службі Федерації регбі Одеської області розповів один з граючих тренерів «Політехніка» Вадим Яскін.

- Вадиме, перш за все, вітаю з тим, що «Політехнік» з 12 травня тренується в режимі трьох тренувань на тиждень. Але давайте повернемося до моменту введення в нашій країні карантину. Як команда сприйняла цю ситуацію? Чи проводилися онлайн-тренування?

- Коли в Україні тільки-тільки ввели карантин, ми розуміли, що тренуватися в умовах самоізоляції і при закритих стадіонах і спортзалах дуже важко, набрати хорошу форму - тим більше, але все-таки хотілося хоча б постаратися не розгубити те, що ми напрацювали за зиму. У зв'язку з цим, наші гравці отримували завдання на кожен день, що складаються з комплексу різних вправ, які вони виконували п'ять днів на тиждень. Займало це щодня не більше двадцяти хвилин. Упевнений, відсотків сімдесят хлопців виконували програму в повній мірі. За відгуками, ці регбісти відчувають себе після виходу з карантину досить непогано.

- Судячи з того, що я бачив на тренуванні, в «Політехніці» мало хто набрав зайву вагу за період карантину ...

- Ви знаєте, хтось трохи набрав, хтось - скинув. Візуально зайва вага є лише у кількох людей, але, по-перше, команда у нас непрофесійна, мало хто спеціально стежить за вагою, а по-друге, нічого страшного в цьому всьому немає. Ми тренуємося тричі на тиждень - при бажанні зайві кілограми і обсяги підуть швидко.

- Минулого року «Політехнік», обігравши всіх своїх суперників, впевнено виграв Вищу лігу чемпіонату України, після чого було прийнято рішення спробувати свої сили в Суперлізі. Зураб Кікачеішвілі, як відомо, покинув пост головного тренера. Таким чином, команда залишилася без наставника. Як виникла ідея про створення тренерського штабу в особі вас і Віктора Гуленка?

- На жаль, після закінчення минулого сезону Зураб Кікачеішвілі покинув нашу команду за власною ініціативою. Ми йому дуже вдячні за те, що він для нас зробив. Ми пропрацювали разом два сезони, пройшли через дуже важкі часи. Як показав сезон - наша робота не пройшла безслідно: «Політехнік» виграв Вищу лігу і підвищився у класі. Тобто, ми впоралися з усіма труднощами і йдемо вперед. Звичайно ж, після того, як Зураб сказав про те, що йде, потрібно було думати про те, хто буде тренувати команду. По суті, вибір був невеликий. Ми провели збори з людьми, які приймають активну участь в житті нашого клубу, за результатами якого було прийнято рішення про те, що тренувальним процесом тепер будемо займатися ми з Віктором Гуленко. У нас буде так званий «тренерський штаб», будемо допомагати нашій команді ставати кращою версією себе, зберігати колектив, передавати свої невеликі знання і досвід. Що з цього вийде - дізнаємося після закінчення чемпіонату.

- Як вважаєте, чи достатньо цього буде для гідної участі в Суперлізі? В «еліті» українського регбі грають куди більш сильні за складом, фінансуванням, досвідом і підходом до тренувального процесу команди, як, наприклад, харківський «Олімп», одеський «КРЕДО-1963», хмельницьке «Поділля», львівський «Сокіл» ... У зв'язку з цим, можливо, ви якимось чином працюєте над підвищенням тренерської кваліфікації? Можливо, проходите якісь курси, майстер-класи, онлайн-навчання?

- «Політехнік» - це аматорський клуб за всіма показниками. Відсотків 80 гравців працюють, інші вчаться. Хтось - вчиться і працює одночасно. Відповідно, регбі для всіх нас - це хобі, без якого ми не можемо. У зв'язку з цим, досить важко приділяти регбі багато часу. Так, ми, звичайно, дивимося якісь відео, напрацювання, спілкуємося, але ніяких майстер-класів, семінарів, курсів підвищення кваліфікації не проходили і не проходимо. Для цього реально не було ні часу, ні можливості. Та й у нас нічого такого, на жаль, не проводиться.

Хочу, щоб всі розуміли: на даний момент ми з Вітею не можемо і не хочемо називати себе тренерами. Просто з огляду на ситуацію, що склалася, потрібно було, щоб хтось займався тренувальним процесом, відповідав за дисципліну. Ось ми і взяли на себе цю відповідальність. Будемо намагатися разом рости і розвиватися. В принципі, ми і до цього будували свої відносини з командою через діалог, і зараз все відбувається так само. Ніхто нікого не звеличує. У нашій команді всі рівні. Тим більше що я буду продовжувати грати в регбі разом з хлопцями.

- Чим збираєтеся брати своїх суперників в матчах Суперліги, де зібрані найкращі регбісти країни?

- Ми тверезо оцінюємо свої сили, свої шанси, прекрасно розуміємо, що, швидше за все, відсотків вісімдесят ігрового часу в кожному матчі ми будемо працювати без м'яча. Тобто, будемо захищатися.

Взимку ми орендували спортзал з борцівським килимом, на якому відпрацьовували захоплення, «раки», приділили цьому багато часу. Крім того, будемо приділяти особливу увагу своїй фізичній формі, адже для того щоб довго захищатися - однієї техніки захоплення мало, потрібно мати хороші кондиції. Тому, повторюся, ми розуміємо і усвідомлюємо, що до чого, будемо намагатися робити акцент на надійності в захисті. Звичайно, зірок з неба хапати не вийде, але ми постараємося вхопитися за будь-який шанс проявити себе в матчах із суперниками, які перебувають з нами в більш-менш одній «ваговій категорії».

- Команда не тренувалася два місяці. Чи відбулися за цей час якісь кадрові зміни?

- Ви знаєте, кадрове питання у нас стоїть дуже гостро вже третій рік. «Підживлення» з молодих регбістів, на жаль, немає. Доводиться грати тими, хто залишився в команді. Але зміни позитивного характеру все-таки є: свою кар'єру вирішили відновити деякі хлопці, які давно перестали активно грати в регбі. Вони дуже скучили по грі, зараз регулярно тренуються і будуть захищати кольори «Політехніка», за що їм велике спасибі. Наше головне «придбання» - це досвідчений регбіст, екс-гравець «КРЕДО-1963» Сергій Нікітін. Ми з ним зв'язалися, він виявив бажання тренуватися, він любить регбі, його влаштовує наш аматорський рівень, до того ж, зручно відвідувати тренування в наші тренувальні дні, та й живе він недалеко від стадіону «Політехнік». Тому він зможе без проблем поєднувати роботу, особисте життя, тренування та ігри. Як то кажуть, всіх все влаштовує. Ми дуже раді, що Сергій тепер з нами.

- Тобто, ніхто за цей час не покинув команду?

- По суті, кадрових втрат у нас немає. Є травмовані гравці, є гравці, які відновлюються після травм, але, впевнений, вони скоро до нас приєднаються і будуть допомагати команді.

- Ні для кого не секрет, що «Політехнік» існує, як то кажуть, «сам по собі», сам себе фінансує, виступаючи в чемпіонаті України за свої кошти і певну допомогу кількох партнерів і друзів команди. Щось змінилося цього року в плані фінансування?

- Як ви правильно помітили, ми, по суті, намагаємося фінансувати себе самі. Я повторюся, «Політехнік» - повністю аматорський клуб, який намагається існувати за свій рахунок. Так, у нас є кілька спонсорів і партнерів, які нам всіляко допомагають. Ми, звичайно ж, перебуваємо в постійному пошуку меценатів, спонсорів, партнерів, але в наш час всіх підкосила пандемія коронавірусу, тому бізнесу стало складніше, ніж раніше. Та й раніше небагатьох цікавила можливість допомагати регбійному клубу «Політехнік». Загалом, знову доводиться все починати спочатку, проблема з фінансуванням залишається відкритою. Завжди.

- До старту чемпіонату України практично три місяці. Які плани «Політехніка» на літо?

- Ми будемо тренуватися, готуватися. Якщо і буде якась перерва, то вона точно буде невеликою. Ми збираємося раз в декілька тижнів проводити тест-матчі з «КРЕДО-1963», така домовленість з головним тренером цієї команди Дмитром Федишиним є. Як то кажуть, будемо намагатися допомагати один одному в умовах карантину та неможливості грати товариські матчі з представниками інших міст або сусідньої Молдови.

Мене радує те, що у нас хороша явка на тренуваннях, всі дуже скучили по регбі, тренуються з запалом, в хорошому настрої. Наше завдання на підготовчий період - намагатися планувати тренування так, щоб хлопцям було цікаво їх відвідувати. По суті, це єдина можливість якось їх мотивувати, адже більше нічим!

credo63.com

 
21 червня 2024 г.
Регбісти Збірної Харківської області – володарі золотих медалей чоловічої Суперліги з регбі-7 сезону 2024 року!

Відео галерея до новини «Регбісти Збірної Харківської області – володарі золотих медалей чоловічої Суперліги з регбі-7 сезону 2024 року!».

30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

 
ВЕТЕРАНИ УКРАЇНСЬКОГО РЕГБІ ЗІГРАЛИ МАТЧ ПАМ’ЯТІ ЛЕОНІДА ШЕЛЕСТОВИЧА В ОДЕСІ