Новость подробно
18 декабря 2020 г.

Декларація 9-го Олімпійського саміту

На запрошення Міжнародного Олімпійського Комітету провідні представники олімпійського руху взяли участь в 9-му олімпійському саміті, який відбувся віртуально. Зібрання є частиною постійного діалогу та консультацій з важливих питань, що мають значення для майбутнього олімпійського руху. Цього разу основними темами для обговорення стали міжнародна підтримка ролі олімпійського та паралімпійського руху; майбутні Олімпійські ігри в Токіо-2020 та зимові Олімпійські ігри в Пекіні-2022; міжнародна боротьба з допінгом; правило 50; віртуальний спорт та ігри та Олімпійський порядок денний 2020.

Саміт тепло привітав останні декларації Саміту лідерів Великої двадцятки (G20) і Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй (ООН) щодо ролі олімпійського та паралімпійського рухів.

Зокрема, резолюція ООН, прийнята консенсусом, зазначає «неоціненний внесок олімпійського та паралімпійського рухів в перетворення спорту в унікальний засіб сприяння миру і розвитку». Вона також «визнає Олімпійську хартію і те, що будь-яка форма дискримінації несумісна з приналежністю до олімпійського руху».

Резолюція ООН пішла ще далі, підкресливши автономію спорту і провідну роль МОК для олімпійського руху і МПК для паралімпійського руху. Вона підкреслила позитивну роль, яку спорт відіграє в суспільстві, особливо під час кризи COVID-19. Резолюція також підтримала заклик МОК включити спорт в програми урядів світу щодо відновлення після COVID-19, закликавши всі держави-члени ООН зробити це. Саміт просить членів олімпійського руху скористатися цією можливістю і звернутися до урядів своїх країн з проханням забезпечити виконання цієї рекомендації.

Саміт із задоволенням відзначив, що в резолюції виражена рішуча підтримка Олімпійських ігор. У резолюції вітаються «з вдячністю всі майбутні Олімпійські та Паралімпійські ігри, зокрема ті, які будуть проведені в Токіо в 2021 році, Пекіні в 2022 році, Парижі в 2024 році, Мілані-Кортіні в 2026 році і Лос-Анджелесі в 2028 році». Підтримка господарів майбутніх Олімпійських ігор, особливо Токіо та Пекіна, також знайшла своє відображення в заключній декларації віртуального Саміту лідерів G20.

Учасники Олімпійського саміту погодилися з тим, що така велика демонстрація підтримки з боку міжнародного співтовариства є справжньою віхою для олімпійської спільноти.

Саміт висловив свою повну прихильність і впевненість в успішній організації безпечних та надійних Олімпійських ігор Токіо-2020, які розпочнуться 23 липня 2021 року.

Присутні також висловили вдячність уряду Японії, столичній владі Токіо та Організаційному комітету Токіо-2020 за їх відмінну роботу, відзначивши, зокрема, надзвичайно копітку роботу з протидії COVID-19, а також затвердження переглянутого бюджету, що змінився через вплив пандемії COVID-19.

Саміт погодився з тим, що головним пріоритетом залишається здоров'я і безпека всіх учасників. У зв'язку з цим було підкреслено, що для всіх можливих сценаріїв був розроблений набір засобів протидії COVID-19.

До цього набору інструментів будуть додані сучасні методи експрес-тестування та вакцини. Що стосується вакцин, Саміт узяв до відома та високо оцінив роль МОК у всесвітній кампанії за вакцинацію і погодився з участю всіх зацікавлених сторін олімпійського руху в цій кампанії.

Саміт також висловив свою повну прихильність і впевненість у проведенні зимових Олімпійських ігор в Пекіні 2022 року. Учасники саміту були поінформовані про заходи протидії COVID-19, які готуються до Ігор китайською владою. Технічна підготовка до Ігор проходить дуже добре, незважаючи на труднощі в програмі тестових змагань через обмеження, пов'язані з COVID-19. Будівництво всіх об'єктів планується завершити до кінця 2020 року.

Після оновленої інформації, наданої президентом Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА) Вітольдом Банька, учасники Саміту подякували ВАДА за її керівну роль у гармонізації глобальної боротьби з допінгом. Крім того, Саміт підтримав президента ВАДА та його ініціативу щодо проведення реформ управління Агентством в рамках нинішньої структури, яка базується на партнерстві між урядами та спортивним рухом. Вони також привітали нещодавні рішення Виконавчого комітету ВАДА з цього приводу.

У цих зусиллях необхідно зміцнювати глобальну співпрацю між спортом та урядами під егідою ВАДА. Всесвітня система, в яку входять ВАДА, Спортивний арбітражний суд (CAS), уряди країн світу та міжнародні федерації (МФ), за повної участі спортсменів, не повинна потрапляти під загрозу через односторонні дії урядів або окремих спортивних організацій. Саміт ще раз підтвердив, що боротьба з допінгом у спорті може бути надійною та успішною лише в тому випадку, якщо вона заснована на системі всесвітньо визнаних правил та бездоганному міжнародному співробітництві.

Президент Банька заявив учасникам Саміту, що «посилення управління ВАДА не означає зміну його ДНК. ВАДА було створено на основі співпраці між спортивним рухом та урядами світу, і це єдиний спосіб ефективно боротися з допінгом у спорті в усьому світі. Цього дотримуються як у його структурі, так і в фінансуванні. Додавання незалежності до діючої системи, зокрема Виконавчому комітету, є правильним рішенням і це виконується. Значний прогрес, досягнутий ВАДА у реформі управління, продовжує розвиватися відповідно до передової міжнародної практики».

Саміт також привітав незмінне прагнення президента Баньки поставити залучення спортсменів «в основу діяльності ВАДА відповідно до нового п'ятирічного стратегічного плану Агентства».

Голова Комісії атлетів (КA) МОК Кірсті Ковентрі поінформувала Саміт про постійний широкий діалог зі спортсменами всього світу про те, як забезпечити, щоб спортсмени могли висловити свою підтримку спільним олімпійським цінностям, в той же час поважаючи своїх колег-суперників і правила на полі гри.

Наразі триває консультаційний процес КА МОК, з якісним обговоренням з національними олімпійськими комітетами (НОК) та комісіями атлетів МФ, а також кількісним опитуванням серед спортсменів всіх 206 НОКів.

Пані Ковентрі сказала учасникам Саміту: «Ми також отримали подальші відгуки від спортсменів з багатьох інших НОК, таких як Австралія, Канада, Ірландія, Німеччина, Мексика та Нігерія, і це лише деякі з них. Багато інших також висловили свою думку в регіональних опитуваннях або в ході якісних консультацій. Значна частина цих відгуків є загальнодоступною».

Саміт узяв до уваги кількісне та якісне опитування і консультації Комісії атлетів МОК, а також той факт, що Комісія дасть свої рекомендації Виконавчому комітету МОК після завершення консультацій.

Президент МПК Ендрю Парсонс поінформував Саміт про заяву голови Ради атлетів МПК, в якій йдеться про аналогічну процедуру в співтоваристві паралімпійських спортсменів. У заяві пояснюється, що «більшість паралімпійців та пара-спортсменів вітали б можливість виразити себе під час Ігор, але таким чином, який все ще вимагає, щоб такі вираження залишалися за межами поля гри, подіуму та церемоній. Спортсмени дуже чітко заявили, що вони хочуть, щоб Токіо-2020 та майбутні Ігри запам'яталися спортивними досягненнями більше, ніж будь-чим іншим».

Результат консультації буде представлений Раді правління МПК до кінця лютого 2021 року.

Учасники Саміту заслухали звіт Девіда Лаппартьєна, який, як голова групи зі зв’язків з кіберспортом та іграми, надав оновлену інформацію про останні досягнення в сфері віртуальних видів спорту та ігор.

Саміт відзначив важливість розмежування, з одного боку, двох форм віртуального спорту, а з іншого - ігор. Пан Лаппартьєн підкреслив, що існують як фізичні (наприклад, їзда на велосипеді), так і нефізичні форми віртуального спорту (наприклад, футбол), в той час як ігри включають в себе як змагальні ігри (як в League of Legends), так і казуальні (як в Super Mario).

Учасники Саміту погодились з тим, що для міжнародних федерацій важливо охопити як фізичні, так і нефізичні віртуальні форми відповідних видів спорту, приділяючи особливу увагу регулюванню чесного змагання, дотриманню цінностей спорту в цих віртуальних формах і виходу на нову аудиторію.

Що стосується ігор, учасники Саміту погодили, що контакти з гравцями будуть підтримуватися як засіб просування фізичної активності та цінностей спорту серед молодого покоління.

Саміт привітав успішні реформи Олімпійської порядку денного 2020. Було підкреслено, що реформи Олімпійського порядку денного 2020 змінили не тільки МОК, але й весь олімпійський рух. Саміт особливо відзначив радикальні реформи щодо Олімпійських ігор, захист чистих спортсменів, зміцнення солідарності, гендерну рівність, стійкість, належне управління, створення Олімпійського каналу, важливість спорту в суспільстві та те, як реформи Олімпійського порядку денного 2020 сприяють довгостроковій стабільності олімпійського руху.

Саміт з нетерпінням чекає повного звіту про оцінку Олімпійського порядку денного 2020, який повинен бути представлений на 137-й сесії МОК у березні 2021 року в Афінах.

noc-ukr.org

Борьба с голодом
 
Get into Rugby
30 сентября 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Видео галерея к новости «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 сентября 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Видео галерея к новости «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Національна чоловіча збірна України з регбі-15 провела перше тренування перед суботнім матчем зі збірною Швеції
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний Олімпійський комітет України
 
Сайт Всемирной Федерации Регби
 
Rugby Europe
 
Федерация регби Одесской области