Новина детально
27 січня 2021 р.

Євген Баженков про майбутнє українського регбі

Rugger.info поспілкувався з Президентом Федерації регбі України – дізналися про плани на 2021-й рік, перспективних гравців і можливе міжнародне співробітництво.

- Чи є вже якісь плани по виступам наших національних команд цього року - і з регбі-7, і з регбі-15, чоловічої та жіночої?

- Календар виступу національних збірних команд формує європейська рада Rugby Europe. У зв'язку з пандемією Covid-19 складно передбачити як будуть розвиватися події в світі, і тим більше в регбі. Сподіваємося, що в 2021 році ігри відбудуться і всі бажаючі зможуть відвідати їх. Поки ми запланували підготовку збірних до ігор за шаблоном 2019-го року, так як в 2020-му році всі змагання були скасовані.

- Які кадрові посилення тренерських штабів збірних і клубів варто очікувати?

- Кадрових підсилень в збірних командах ми не очікуємо. Тренери досить добре працюють в національних командах, координуючи дії з наставниками клубів.

- Яких змін чекати в клубному розіграші? Що являє собою календар чоловічої Суперліги на майбутній сезон? Чи з'явилися там нові команди – в минулий раз ви говорили, що їх кількість повинна збільшитися з 6 до 7, а турнір пройде в два кола з роз'їздами ...

- У клубному чоловічому регбі-15 планується виступ шести команд Суперліги і шести команд Вищої ліги за класичною схемою проведення в два кола з роз'їздами.

У чоловічому і жіночому регбі-7 надійшла пропозиція від Федерації регбі Молдови про включення команд у відкритий чемпіонат України. Це питання буде вирішуватися найближчим часом на тренерському комітеті і Президії ФРУ.

- Чи варто чекати від якихось клубів сюрпризів? Минулого сезону, нехай він був і зім'ятим, здивував одеський «Політехнік», хоч хлопці і аматори.

- Командам поки складно дотягнутися до харківського «Олімпу», так як умови і можливості дуже різні. Але від усіх без винятку учасників можна чекати сюрпризів і цікавих результатів.

- На кого з гравців варто було б звернути увагу – в жіночому і чоловічому регбі? Від кого ви чекаєте найбільшого прогресу, хто в майбутньому може стати основою національних команд?

- З молодих гравців 17-20 років, найперспективніші, які при належному підході можуть стати лідерами це три дівчинки з Харкова: Ая Хаммад (2003-го року народження), Ліза Гаврилова (2001-го), Катерина Сорокіна (2002-го), дві дівчини з Одеси: Настя Кузьміна (2001-го року народження) та Ірина Байкул - їй 19. Ще добре себе проявила львів'янка Вікторія Шепель, вона 2004-го року народження.

Серед хлопців варто звернути увагу на Давида Вівчарик (КПІ-Київ, 2002-й рік народження), харків'янина Євгена Давидова ( «Олімп», 2002-го року народження), львів'янина Данила Козака («Сокіл», 18 років). І, нарешті, трьох одеситів з «Кредо-1963» - Микита Самсонов, Максим Котляров, Євген Подоусов, хлопці 2002-го року народження. Всі гравці мають швидкісні якості, працьовиті і бажання прогресувати, пройшли юніорську збірну з регбі-7, є кандидатами в національну команду з сімки.

- Чи плануються в 2021 році будь-які проєкти, спрямовані на популяризацію регбі в Україні – може, на ТБ, в Інтернеті, якісь фестивалі? Все-таки про регбі знають в нашій країні не так багато людей – від того, можливо, і грають збірні не так, як хотілося б ...

- ФРУ знаходиться в постійному контакті зі ЗМІ. Минулого року в нас було ряд ознайомлювальних і розважальних передач про регбі на ТБ. Безліч турнірів, турів чемпіонату, дитячо-юнацьких змагань 2020 проходили з інтернет-трансляціями ігор. Цьогоріч плануємо більшу кількість освітлення змагань по інтернету.

- Розуміємо, що всім важко через пандемію, часом не до спорту. Але все ж – може, десь уже намічена співпраця та підтримка з боку влади чи бізнесу?

- Ви знаєте, що джерелом фінансування збірних команд є Міністерства молоді та спорту. Цього року передбачається спонсорство збірних на рівні 2020-го року.

ФРУ веде постійну роботу по залученню інвесторів в регбі. Співпрацю набагато легше обговорювати, коли є попит на спорт. Зараз стало складніше розвивати цей напрямок, ніж до пандемії у зв'язку зі зменшенням прибутку бізнесу через Covid-19.

- Нарешті, питання на перспективу - чи чекати якогось прориву поточного року? Або може, вийде закласти якусь базу для майбутніх успіхів українського регбі?

- Прорив в командних видах спорту можливий при зростанні класу команд та їх рівня.

Залучення спонсорів в команди і збільшення професійних клубів поведе за собою зростання конкуренції в Чемпіонаті України. При зростанні конкуренції на клубному рівні та висвітленні в медіа підуть підвищення результатів збірних і, відповідно, збільшення бюджетів національних команд. А поки одним з основних напрямків є популяризація дитячо-юнацького регбі та збільшення дитячих команд.

rugger.info

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Національна чоловіча збірна України з регбі-15 провела перше тренування перед суботнім матчем зі збірною Швеції