Новина детально
20 вересня 2016 р.

Родоначальнику регбі від українських прихильників

На старовинному кладовищі французького курортного містечка Ментон, розташованого на середземноморському Лазурному березі, яке межує з князівством Монако і Італією, біля каплиці ікони Святої Богородиці серед безлічі поховань є одна. яка виділяється від усіх могила.

 
Вона прикрашена пам'ятними табличками, овальними м'ячами, вимпелами та іншою спортивною атрибутикою, а також  живими квітами. На надгробній плиті викарбовано такий напис: «Нехай ця дошка нагадує про славні діяння Вільяма Вебба Елліса, першого, хто наважився порушити правила, схопив м'яч руками і побіг з ним. Так виникла гра регбі в 1823 році».
 

Так, саме тут покоїться прах знаменитого англійця, родоначальника регбі, який подарував світові один з найпопулярніших, яскравих, видовищних та мужніх видів спорту. А при вході на цвинтар встановлено пам'ятник цій легендарній людині, який ідентичний його скульптурі з м'ячем на території того коледжу міста Регбі графства Йоркшир, де його 17-річний учень Уебб Елліс зробив 193 роки тому свій «вчинок», який став відправною точкою зародження нової гри . І поруч стоїть меморіальна дошка від учасників Кубка світу-2007, турнір якого тоді проходив на стадіонах Франції.


Не дивно, що сюди, в своєрідну регбійну Мекку, щоб поклонитися основоположнику гри в овальний м'яч, частенько навідуються майстри з різних країн. Причому, природньо, головний трофей, який вручається команді-переможцю світових форумів кожного чотириріччя, носить назву Кубок Вільяма Вебба Елліса.


Так вже вийшло, що до нинішнього року, в якому 24 листопада буде відзначатися 210-річчя з дня народження першовідкривача регбі і похованого в Ментоні 24 лютого 1872 року, тут не вдавалося побувати його українським шанувальникам. Поки доля не закинула туди одного з ветеранів цієї гри Олександра Свертоку - віце - президента Української Спілки ветеранів регбі. Саме він став ініціатором проекту зі створення його друзями-регбістами Сергієм Черняком і Станіславом Михайленко меморіальної дошки з білого мармуру. На ній золотими літерами викарбувані слова поваги засновнику гри в овальний м'яч від її українських прихильників.

Активну участь в реалізації цього проекту брав один з друзів наших регбістів Абдель Бутрік з Люксембургу. А допомогу у сприянні в організації подорожі надали співробітники Посольства Франції в Україні Паскаль Сліванскі і Сільвен Ріголле.

 І ось, нарешті, цього літа поруч з французької, англійської та новозеландської меморіальними дошками на могилі Вільяма Вебба Елліса з'явилася і наша - від вдячних регбістів України.

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Українські регбісти посіли 3-є місце на міжнародному турнірі з регбі-15 «RUGBY AMBER CUP»