Новина детально
17 листопада 2016 р.

Євген Голенко: "Коли я говорю про регбійні ворота на рівненському "Авангарді", в мене досі дух захоплює"

Про деталі сезону, що минає та перспективи у 2017 році редакція «ВСЕ про СПОРТ» поцікавилася у очільника Рівненської обласної федерації регбі – Євгена Голенка.

1. Якщо підсумувати 2016 рік, сезон, наскільки він був успішним для рівнян, і чого вдалося за цей час досягти, що нового втілили в життя?

Основне досягнення – дві "бронзи". Третє місце у Вищій лізі ЧУ з регбі-15 та третє місце у Кубку України з регбіліг... Також є й інші перемоги рівненського регбі сезону 2016.

Сформували новий тренерський штаб  і призначили головним тренером Володимира Радчика. Він і тренер, наставник, діючий гравець-ветеран. Завдяки йому і я взяв овального м’яча в руки в свій час.

Цьогорічна перемога над львівським «Соколом» для когось стала сенсацією, але після неї ми з тренерським штабом всерйоз задумались про Суперлігу, навіть вже зазирнули до неї. Якби не прикра поразка в Івано-Франківську 60:0, де «Роланд» мобілізувався до неможливого та віддячив нам за минулий сезон. Тоді основні гравці які на «перекладних» добиралися у Франківськ із Харкова, і були змучені, травмовані і не змогли виступити у хорошій формі. Що ж, це ще один урок та привід для тренувань.

Влітку також ми провели повноцінний навчально-тренувальний збір із залученням гравців з Тернополя. Це підсилило команду в фізичному, тактичному та кількісному плані. Як наслідок, зіркою останньої домашньої гри за медалі став Тафадзва Мамбура, наш темношкірий зімбабвійський легіонер з Тернополя, який заніс дві спроби. Тафадзву ми кличемо «Петровичем», йому це подобається. 

Особливо хочу відмітити виїзну перемогу у Харкові над «Тех-А-Сом». Наша команда впевнилася в своїх силах, оскільки харківська команда зазвичай виступала у Суперлізі, а ми її здолали у майже всіх ігрових аспектах, зокрема наша сутичка зіграла суперово. Я сам відіграв цю гру повністю, хоча по правді переживав за зламаний у грі з «Антаресом»  ніс. На щастя, все минулося. Лікар ЛОР молодець, та все таки попадати до нього в крісло вдруге не хотілося. 

Втілилась моя мрія - на центральному стадіоні «Авангард» були встановлені регбійні ворота. Дякую міському спорту за допомогу. Коли я говорю про регбійні ворота на «Авангарді», в мене досі дух захоплює. 

Дуже прикро говорити, але не обійшлося цьогоріч і без втрат.  Помер наш гравець Кріс Калина-Гомес. Вічна пам’ять. Тоді ми зібралися командою на стадіоні і вирішували чи грати гру з «Антаресом» чи переносити. Всі одностайно сказали «грати». Тоді ми грали для Кріса. На кладовищі теж була вся команда, діючі гравці та ветерани. Команда тримається разом як в радості. так і в горі. Регбі це дружба, дружба це коли мужчини до кінця.

2. В кінці минулого року велися розмови про регбійний стадіон. Чи є якісь зрушення в цьому напрямі?

Торік на святкуванні 18-річчя Рівненського регбі я спеціально вивісив зображення проекту регбійного стадіону. Цей проект був розроблено архітектором з Вінниці, моїм другом. Послідовність наступна: розмови, зображення, дії. Якщо ваше питання звучить - значить візуалізація вдалася. На даний момент вже здійснено кілька серйозних дій в напрямку реалізації цього проекту. Розмови та підписані листи в серйозних кабінетах. Головне. все більше людей говорить про те, що регбійний стадіон в Рівному необхідний. Формуємо критичну масу таких однодумців. Не буду приховувати, що історія з реконструкцією «Авангарду, боротьба футбольного «Вереса» за вихід у Прем’єр-лігу, розмови про «ненастроєні роялі» значно просунула наше питання вперед. На даний момент шукаємо землю. Прикро лише, що міське управління земельних ресурсів листом дало нам зрозуміти: показуйте на карті землю, звертайтеся, а ми перевіримо чи ця земля вільна і дамо дозвіл. Люди із здоровим глуздом чуючи це говорять, що послідовність має бути іншою. Звідки регбісти знають де є вільна земля у місті і чому профільне управління дає такі відповіді. Чому спортсменів заставляють бігати по колу? Навчальною базою рівненського регбі вже 18 років є ДЮСШ №4 Рівного, і в неї досі немає профільного стадіону. Оскільки ДЮСШ №4 є бюджетним закладом, місто, на нашу думку, має бути зацікавленим знайти землю та виділити її для ДЮСШ №4.

3. У нас є команди регбі-7, регбіліг і регбі-15. Чи є шанс побачити жіноче регбі в Рівному?

На сьогодні маємо два дівочих регбійних колективи в ЗОШ №19 та НВК «Гармонія». В цьому році вони об’єднано виступали в юнацькому чемпіонаті України. Звісно, хочеться, щоб дорослі залишилися і грали. Будемо працювати над цим.

4. Які плани чи задуми є на 2017 рік?

На 2017 рік є завдання по залученню нових молодих гравців, аби заповнити вікові прогалини в команді. У цьому році уже маємо перспективні поповнення.

Плануємо реанімувати або сформувати заново команду з регбі-7. За останні роки "сімка" в Україні значно підросла через олімпійський статус. В сезоні 2016 ми зіграли два тури з трьох в Суперлізі чемпіонату України з регбі-7, закінчили на останньому місці. Висновки зроблені – "сімкою" треба займатися окремо. Не виключено, що наступний сезон почнемо із Вищої ліги.

Регбі-15 - класика. Маємо наміри прорватися у Суперлігу, як мінімум вибороти "золото" чемпіонату України у Вищій лізі. Для цього треба додаткові кошти. З навчально-тренувального боку з тренерським штабом  вже обговорений план дій.

ВСЕ про СПОРТ 

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
У Рівному відбувся Відкритий кубок Рівненської області з регбі-7 памꞌяті Героя України Володимира Стельмаха