Новина детально
14 липня 2020 р.

Христина КАТІЛОВА: «Я вірю в наших дівчат, поважаю їх і сподіваюся на них!»

Жіноча збірна Одеси вийшла з незапланованої карантинної відпустки в середині травня. За ці два місяці дівчата набрали непогану форму і вже активно грають з представниками чоловічої статі.

Про те, в якій формі повернулися гравці на тренування, на що робиться акцент під час занять, кадрові проблеми, відвідуваності і планах на найближче майбутнє в ексклюзивному інтерв'ю прес-службі Федерації регбі Одеської області розповіла головний тренер жіночої збірної Одеси Христина Катілова.

- Христино Анатоліївно, команда завершила другий місяць тренувань після виходу з карантину. У зв'язку з цим, зрозуміло, є кілька питань. Перш за все, цікавить, в якій формі дівчата повернулися до роботи?

- Дівчата вийшли з карантину в різному стані. Багато що залежало від їх характеру, від того, хто чим займався під час вимушеної паузи. Крім того, завжди є актуальним питання про самовіддачу, адже є дівчата, які самі рвуться в бій, і завжди викладаються по повній програмі, а є ті, кого потрібно підганяти, змушувати, просити. (сміється) Останнім, як ви розумієте, було складніше. А хтось за цей період навіть поліпшив свою форму, підтягнув, так би мовити, слабкі місця.

Але, звичайно, така пауза не могла не позначитися на загальній картині, адже регбійна робота дуже відрізняється від індивідуальної роботи в залі. Компенсувати це в повній мірі на відстані неможливо - реально лише підтягнути загальний фізичний стан.

Оскільки наші дівчатка відповідально підійшли до карантинних обмежень, багато хто не міг повноцінно займатися, бігати - доводилося намотувати кола навколо будинку або бігати вгору-вниз по сходах.

- Цьогоріч у вас є повноцінний помічник - Марина Бородіна. Розкажіть про її роль за полем, оскільки про те, наскільки вона найкорисніший гравець на полі, всі й так знають ...

- Так, цього року Марина Бородіна займається загальною фізичною підготовкою команди. Вона - фахівець з фітнесу, майстер спорту з легкої атлетики, я їй дуже довіряю, ми працюємо разом. Під час карантину вона писала для дівчат комплекси вправ, сама займалася, гравці виконували поставлені завдання, робили відеозвіти, навіть «ліпили» щось в соціальних мережах ... Тобто, дівчата працювали в тому числі і в режимі «онлайн».

- Наскільки «боляче» вдарив по формі гравців карантин? Я знаю, що ви добре попрацювали взимку, виходили на пік форми до старту чемпіонату, а тут ... коронавірус!

- Нам потрібно було дуже серйозно подумати над тим, як адаптувати дівчат до тренувань після відновлення роботи, які навантаження давати відразу, а з якими почекати. Зима у нас була дійсно дуже хороша, плідна, дівчата додали за всіма показниками - і в швидкісних, і в силових, і в плані витривалості - відсотків на тридцять. Після карантину, звичайно, всі втратили в силі, а її за короткий проміжок часу не повернути. Загалом, спочатку доводилося вибирати - або ми більше працюємо на полі, граючи в регбі, відпрацьовуючи техніку, тактику, або працюємо в тренажерному залі.

На жаль, команда у нас аматорська, я не можу робити їм по два тренування в день - тренажерний зал плюс робота на полі. Тому доводиться періодично чимось жертвувати. Але в цьому плані добре, що чемпіонат починається не відразу після карантину. Час на підготовку є, так що будемо працювати далі.

- Команду покинули Анастасія Бардика, Ольга Суркова, Катерина Ткаченко та Анастасія Дегтяренко. Відповідно, ви втратили не тільки хороших гравців, а й в цілому чотири «бойові одиниці». У зв'язку з цим, чи є проблеми кадрового характеру? І як зараз в жіночій збірній Одеси йдуть справи з відвідуваністю тренувань?

- Так, як ви вже писали, у нас суттєво змінився склад, він помітно омолодився. Безперечно, нам буде непросто без тих, хто з різних причин припинив виступи за нашу команду, адже дівчата, які покликані їх замінити, поки поступаються і в досвіді, і по морально-вольовим якостям. Але все і відразу добитися неможливо, ми працюємо в тому числі і над цим.

Так, ми втратили чотирьох гравців, це проблема кадрового характеру, але є і позитивні моменти: «молодь» відвідує тренування регулярно, практично не пропускаючи, до нас приєдналися дві сімнадцятирічні юніорки, які будуть отримувати досвід і залучатися до складу.

Що стосується відвідуваності, у нас стабільно приходять на тренування десять-дванадцять гравців, на вихідних до них приєднуються працюючі по буднях Олена Джура і Марія Яковишена.

В цілому, я дуже вдячна всім, хто займається з нами, висловлюю величезну повагу до дівчат, адже вони витрачають свій час, сили, здоров'я. Ви знаєте, регбі - дуже непростий вид спорту, доводиться багато працювати над собою, багато долати, щоб домагатися хороших результатів.

В принципі, я всім задоволена, мені подобається підхід, ставлення більшості дівчат до справи. Гравці прогресують, я на них розраховую, я в них вірю, я на них сподіваюся.

- Наскільки команда додала за останній час? Над чим працюєте зараз більшою мірою?

- Я намагаюся під час тренувань багато уваги приділяти тактиці. Для мене дуже важливо, щоб дівчата приймали правильні рішення на полі, знали і швидко орієнтувалися, в який бік потрібно продовжувати атаку, могли побачити «дірочку» в захисті команди суперника. Я хочу, щоб вони грали розумніше, а не просто награвали якісь комбінації заради самих комбінацій.

А наскільки команда додала - я думаю, що помітно додала. Здорово, що в нашому місті базуються відразу кілька команд, які беруть участь в чемпіонатах України, в тому числі і збірна Одеси U-18, з якою ми проводили тест-матчі, і дитячо-юнацькі команди одеських регбійних шкіл, які також спарингують з нами.

- Як це - протистояти чоловічим колективам?

- Звичайно, хлопці фізично набагато сильніші за дівчат, це ж майже дорослі чоловіки, але для нас дуже важливо перебувати в ігровому тонусі, адже без ігор, без серйозного спротиву ми не знаємо, в правильному ми напрямку рухаємося чи ні, наскільки ми конкурентоспроможні.

- Команда не тільки грає тест-матчі з юнаками, а й навіть взяла участь в чоловічому міні-турнірі з регбі-7 ...

- Так, для нас це було дуже корисно, ми побачили свої сильні і слабкі сторони, знаємо, в чому потрібно додати, бачимо, що виходить точно, а що не виходить поки зовсім. Участь в таких іграх важливо для нас, особливо якщо врахувати таку величезну паузу між чемпіонатами.

Крім того, ми зіграли виставковий матч з пляжного регбі в Грибівці в рамках проекту «Extreme Beach Games», а минулої неділі ми вже почали тренуватися на пляжі на 14-й станції Великого Фонтану, де постійно вранці збираються ветерани одеського регбі - «Одеське регбійне братство». Це дуже зручно, здорово, є можливість попрацювати на піску з сильними суперниками, але при цьому без особливого ризику отримати травму. Загалом, робота «кипить»!

rugby.od.ua

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Українські регбісти посіли 3-є місце на міжнародному турнірі з регбі-15 «RUGBY AMBER CUP»