Новина детально
15 лютого 2020 р.

Гравцю першої регбійної команди України Олексію БУКАЄВУ – 80 років! (ФОТО)

7 лютого в Головному корпусі Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського відбулися урочисті заходи з нагоди 80-річчя з дня народження одного із засновників регбі в Україні, випускника КПІ 1966 року БУКАЄВА Олексія Григоровича. Ювіляра та гостей свята керівництво університету запросило в аудиторію-музей імені академіка Сергія Павловича КОРОЛЬОВА.

Начальник учбово - методичного управління університету д.т.н. професор ГОЖІЙ Сергій Петрович від імені керівництва тепло привітав Олексія БУКАЄВА та побажав бути таким же цілеспрямованим, завзятим та енергійним, як і в студентські роки. Також під оплески присутніх ювіляр отримав виписку зі своєї студентської особової справи, що було повною несподіванкою для нього.

Подарунки та почесні відзнаки були вручені від директора ММІ, члена-кореспондента НАН України, професора БОБИРЯ М.І. та завідувача кафедри механіки пластичності матеріалів та ресурсозберігаючих процесів д.т.н. професора ТІТОВА В.А.. Саме на цій кафедрі навчався майбутній видатний спортсмен та тренер.

Зворушливі слова подяки висловили заступник Голови Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України АРТАМОНОВ В.О. та керівник київського відділення цього Комітету майстер спорту СРСР, володар Кубку СРСР з регбі БОБРОВНИК С.І..

Від імені спортивної спільноті університету виступив завідувач кафедри спортивного вдосконалення к.п.н. доцент НОВИЦЬКИЙ Ю.В, який відзначив різноплановість таланту Олексія БУКАЄВА та його значний вклад в розвиток спорту в КПІ та в Україні.

Як відомо, Олексій БУКАЄВ з 1958 по 1967 рік був гравцем збірної команди м. Києва з футболу. А в 1962 році разом з іншими студентами КПІ створює першу в Україні регбійну команду. Він неодноразовий Чемпіон України та володар Кубку СРСР з регбі.

Президент Київської міської федерації регбі БОБОВИК М.І. передав ювіляру вітання від регбістів усіх поколінь м. Києва.

Керівник комітету по розвитку жіночого регбі ФРУ, Чемпіон та володар Кубку СРСР Олексій ПОЗДНЯКОВ в своєму привітання зупинився на організаторських здібностях іменинника та його безмежній відданості улюбленим видам спорту.

А відомий антиквар, архітектор та меценат, президент клубу-регбі «Політехнік» ЗЕРНЕЦЬКИЙ Ф.А., привітавши ювіляра, запропонував проводити такі урочисті заходи в присутності студентів, які повинні знати історію та прославлених героїв університету. Про юнацькі роки іменинника цікаво розповів Заслужений журналіст України, майстер спорту СРСР з регбі ЛИПЕНКО О.А..

Справжній сюрприз чекав на Олексія БУКАЄВА з міста Бориспіль, де з жіночою командою «Колос» він, як тренер, став 7-разовим Чемпіоном та володарем Кубку СРСР з хокею на траві, переможцем Кубку європейських чемпіонів, багаторазовим Чемпіоном України, а також головним тренером молодіжної збірної СРСР та тренером збірної України з хокею на траві. За величезні досягнення Олексію БУКАЄВУ було присвоєне найвище спортивне звання – «Заслужений тренер України».

І ось до аудиторії ім. С.П.Корольова заходять легенди вітчизняного спорту – майстри спорту міжнародного класу СРСР, багаторазові Чемпіонки СРСР, гравці збірної команди СРСР з хокею на траві  Зоя СЕРДЮК, Міла ІЛІЄВА, Віра СЕРДЮК, а також президент спортивного клубу «Колос» ЩЕГЕЛЬ В.Г.  Радісні обійми, веселі посмішки, щирі привітання, подарунки – так зустрілися давні друзі через багато років.

До привітання долучився «кобзар» українського спорту Володимир КАЗИМИРОВ, який понад 40 років пише нариси про регбі та хокей на траві. Він відзначив визначні професійні якості ювіляра як організатора, тренера, вихователя, психолога та наставника.

Від президента Федерації регбі України Євгена БАЖЕНКОВА Олексію БУКАЄВУ було вручено Почесну відзнаку та цінний подарунок. А президент НОК України, Олімпійський чемпіон Сергій БУБКА надіслав особисте привітання ювіляру із знаменною датою.

Зворушливими були поздоровлення  випускників КПІ, з якими Олексій Григорович розпочинав грати в регбі в далекому 1962 році – Віталія ПЕЛЕХА, Анатолія МАКЕЄВА, Євгена ІГНАТОВА, Валентина ХОНІНА, Анатолія ТЯЖКОРОБА, Володимира МАСОЛА, Валерія ФЕДОРОВА, Володимира БОРИСКІНА та Юрія БІРУЛІ (ГВФ).

Від регбістів КПІ 70-х, 80-х років Олексій БУКАЄВ отримав багато нагород та подарунків.

Після урочистої частини були традиційні фото та екскурсія по території славнозвісної Київської політехніки.

Ще раз привітаємо Олексія БУКАЄВА з ювілеєм та побажаємо міцного здоров’я та довгих років життя!

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Національна чоловіча збірна України з регбі-15 провела перше тренування перед суботнім матчем зі збірною Швеції