Новина детально
11 лютого 2021 р.

Заява МОК про гендерну рівність в олімпійському русі

Інклюзивність, різноманітність та гендерна рівність є невід'ємними компонентами роботи Міжнародного олімпійського комітету. Протягом останніх 25 років МОК відіграв важливу роль в просуванні жінок в спорті і буде продовжувати це робити, встановлюючи амбіційні цілі. У складних умовах, в яких ми живемо, зараз, як ніколи, різноманітність є фундаментальною цінністю, яку ми повинні поважати і черпати з неї сили.

Як  структура, що стоїть на чолі світового олімпійського руху, МОК  відданий своїй  місії заохочувати та підтримувати просування жінок у спорті на всіх рівнях та у всіх структурах, як це задекларовано в Олімпійській хартії.

МОК досяг значних результатів в сфері гендерної і буде продовжувати їх розвивати. У той же час, МОК готовий підтримати інші організації в досягненні бажаних ними цілей у межах їх сфер відповідальності. Рішення, досягнення та зобов'язання МОК у цьому відношенні включають:

1. Олімпійські ігри Токіо-2020, в яких візьмуть участь майже 49 відсотків спортсменок, стануть першими гендерно рівними Олімпійськими іграми.

2. МОК вперше просить всі 206 національні олімпійські комітети (НОК) мати принаймні одну спортсменку та одного спортсмена у своїх відповідних олімпійських командах.

3. МОК вперше дозволив та закликав усі 206 НОК, щоб їх прапор на церемонії відкриття несли одна спортсменка і один спортсмен.

4. Шефом місії олімпійської команди біженців МОК в Токіо-2020 буде пані Тегла Лоруп, адвокат миру, справ біженців, освіти та прав жінок. Перша жінка з Африки, яка перемогла в Нью-Йоркському марафоні, вона також є триразовою учасницею Олімпійських ігор та багаторічною рекордсменкою світу.

5. Першим віцепрезидентом МОК на Олімпійських іграх в Токіо-2020 буде пані Аніта Дефранц, афро-американська бронзова медалістка Олімпійських ігор в Монреалі 1976 року, яка є першопрохідцем в сфері розширення прав і можливостей жінок.

6. На Олімпійських іграх в Токіо-2020 спортсмени будуть представлені Комісією атлетів (КA) МОК, більшість членів якої обираються безпосередньо самими спортсменами. КА МОК складається з 11 жінок та 6 чоловіків. Головою КА і членом Виконавчого комітету МОК є пані Кірсті Ковентрі, п'ятиразова учасниця Олімпійських ігор та володарка семи олімпійських медалей. Заступник голови - пані Данка Бартекова, триразова учасниця Олімпійських ігор та бронзова призерка Олімпійських ігор 2012 року в Лондоні, яка також вже пройшла кваліфікацію на Олімпійські ігри в Токіо-2020.

7. На основі Меморандуму про взаєморозуміння, МОК тісно співпрацює з «ООН-жінки» щодо просування гендерної рівності. Президент МОК був призначений структурою «ООН-жінки» чемпіоном за програмою HeforShe на знак визнання внеску і прихильності МОК у питаннях забезпечення гендерної рівності.

8. Сьогодні членство жінок у МОК становить 37,5 відсотка порівняно з 21 відсотком на початку Олімпійського порядку денного 2020.

9. Представництво жінок у Виконавчому комітеті МОК становить 33,3 відсотка в порівнянні з 26,6 відсотка перед Олімпійським порядком денним 2020.

10. Жінки складають 47,8 відсотка членів комісій МОК порівняно з 20,3 відсотка перед Олімпійським порядком денним 2020.

11. Жінки-службовці становлять 53 відсотки адміністрації МОК.

То ж зважаючи на все вищевикладене,  спортсмени, всі олімпійські зацікавлені сторони та широка громадськість можуть бути впевнені, що МОК і надалі виконуватиме свої зобов'язання щодо гендерної рівності, інклюзивності, солідарності та недискримінації.

noc-ukr.org

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
У Рівному відбувся Відкритий кубок Рівненської області з регбі-7 памꞌяті Героя України Володимира Стельмаха