Новина детально
20 січня 2022 р.

МАРИНА ОКОЛЬНИЧА: «НЕЗВАЖАЮЧИ НА ПАНДЕМІЮ, ВДАЛОСЯ ПРОВЕСТИ КУБОК ОДЕСИ З РЕГБІ-5 І ВАЖЛИВІ СЕМІНАРИ В ОБЛАСТІ»

Прес-служба Федерації регбі Одеської області продовжує підбиття підсумків успішного для одеського регбі 2021 року.

Сьогодні згадуємо минулий рік із керівником Дитячої регбійної ліги Одеси Мариною Окольничою. Говоримо про регбі-5.

– Марино Михайлівно, яким ви побачили 2021 рік у контексті проведення змагань з регбі-5 та різних заходів, пов'язаних із тег-регбі?

– Нам є чим похвалитися, є про що помріяти, але є про що пошкодувати. 2021 рік, як і 2022-й, пройшов в умовах пандемії, постійних карантинів, ми нічого не могли планувати наперед, як це було раніше, не розуміли, можна буде проводити турніри чи ні. Але, незважаючи на все це, шкільне регбі живе і навіть розвивається.

Навесні 2021 року нам вдалося провести кілька фестивалів регбі-5 на відкритому повітрі – на майданчиках стадіону «Академія Спорту». Звісно, цього мало, діти не награлися, не отримали достатньої кількості ігрової практики і того задоволення від зустрічей, як це було раніше, проте наші найсильніші команди без регбі-5 не залишилися.

З початком нового навчального року багато наших гравців переступили той вік, в якому можна брати участь у турнірах з регбі-5 у рамках Дитячої регбійної ліги Одеси. Вже без них восени минулого року ми провели Кубок Одеси. Ми дуже сподівалися, що він вийде повноцінним, готувалися до цього, але, на жаль, чергова хвиля захворюваності на коронавірус знову багато зіпсувала. Як ви знаєте, першими під час запровадження нових обмежень страждають саме школярі. Ось і нам довелося значно скоротити кількість ігор – замість двох кіл групового етапу зіграти один, причому протягом одного з днів команди проводили одразу два тури. І все ж ми дуже раді, що встигли провести поєдинки в групах до оголошення «червоної зони» карантину, а коли вона була скасована – провели і втішний Кубок «КРЕДО», і фінальні матчі. Переможцем у нас став стабільний «Еммануїл Ксантос» (69-а школа. – Прим. авт.), дещо несподівано на другому місці турнір закінчила команда «Олександр Суворов» (ЗОШ №8. – Прим. авт.), «бронзу» завоював «Йосиф Дерибас» (ЗОШ №20. – Прим. авт.).

 Наскільки я пам'ятаю, 2021 року не обійшлося без кадрових змін: Дитяча регбійна ліга Одеси втратила кілька команд… Навесні – «Карло Боссолі», потім – інші симпатичні колективи

– Так, з різних причин восени Дитяча регбійна ліга Одеси втратила команду «Ілля Мечников» (24-а школа. – Прим. авт.) та команду «Олександр Ланжерон» (ОНВК «Гармонія». – Прим. авт.). На їхнє місце прийшли учні 51-ї школи – «Леонід Шелестович» – та 27-ї школи – «Олександр Купрін».

Ми дуже вдячні директорові 27-ї школи Христині Тамбовській за те, що дала нам притулок, дозволивши провести Кубок Одеси в спортзалі цього навчального закладу.

Хочу зазначити, що господарям зали трохи не вистачило до виходу в півфінал – лише за додатковими показниками у фінальну частину турніру пройшла команда «Суворов». Ну а дебютант турніру – «Леонід Шелестович» – одразу ж пробився до фінальної частини Кубка Одеси. І нехай хлопцям не вдалося стати призерами турніру, їхня перспектива видна неозброєним поглядом.

– Якщо команди вищого дивізіону мали можливість грати навесні у фестивалях, а восени та у грудні – у Кубку Одеси з регбі-5, то представники першої ліги, а це – близько 60 шкіл, залишилися без змагань?

– Так, якщо навесні ми пробували проводити фестивалі та майстер-класи всередині різних шкіл, то восени все це виявилося неможливим: карантин, хвороба дітей, відсутність тренувального процесу у школах… Але ми не сумуємо. У всіх цих школах є люди, які знають про регбі, вчителі фізичної культури люблять регбі-5 і чекають на можливість, так би мовити, включитися в роботу в даному напрямку. Сподіваюся, що як тільки епідеміологічна ситуація у місті та країні зміниться, ми знову зможемо проводити першості районів серед школярів та фінальний етап першої ліги.

– У 2021 році Дитяча регбійна ліга Одеси вийшла за межі міста: ви провели ряд семінарів та майстер-класів в області. Розкажіть про це.

– Ви знаєте, ще 2020 року ми поставили перед собою завдання розширити нашу «географію», хотіли проводити не лише міські, а й обласні змагання з регбі-5. Але тоді це було неможливо з усіх відомих причин. Однак у 2021 році ми знайшли можливість провести майстер-класи/семінари з регбі-5 у Маяківській, Білгород-Дністровській ОТГ та у місті Южному.

Що приємно, наприкінці року у Білгород-Дністровському районі вже відбувся повноцінний новорічний турнір з регбі-5, а у Маяківській ОТГ розпочала роботу секція регбі-5.

Окремо хотілося б відзначити Южне, де кожна школа може похвалитися чудовою спортивною інфраструктурою – великими залами, пришкільними стадіонами. Регбі-5 дуже сподобалося представникам Южного та прилеглих населених пунктів. Вважаю, що у цьому місті має розвиватися не лише безконтактне регбі серед школярів, а й регбі загалом. Місто з такими серйозними спортивними традиціями в баскетболі, гандболі, волейболі, веслуванні, боротьбі, впевнена, може й має розвивати регбі.

Загалом, сподіваюся, що у 2022 році ми зможемо провести не лише повноцінні чемпіонат та Кубок Одеси, а й організуємо повноцінний чемпіонат області, в якому візьмуть участь найсильніші команди Одеси та інших населених пунктів нашого регіону.

rugby.od.ua

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Українські регбісти посіли 3-є місце на міжнародному турнірі з регбі-15 «RUGBY AMBER CUP»