Новина детально
16 лютого 2018 р.

Євген Дудка: «Головна наша мета – продовжувати будувати структуру дитячо-юнацького регбі»

Президент Федерації регбі Кривого Рогу, в своєму інтерв'ю Rugger.info, розповів, як криворізьким регбістам вдалося подолати «чорну смугу».

- У 2013 році «Гірник» припинив існування і на його місці був заснований «Кривбас». У 2015 команда повернулася до назви «Гірник». З чим пов'язані такі перейменування і чи залишиться клуб під нинішньою назвою?

- З 2012 року у нас була непроста ситуація. Команда грала в молодіжній лізі, видала серію з семи перемог і лише в останніх трьох турах зазнала поразки, ставши бронзовим призером. До того моменту ми залишилися без фінансування. «Гірник» продовжувала виступати в Чемпіонаті України тільки завдяки нашому тренеру, чудовій людині - Віктору Миколайовичу Мельничуку. До речі, саме Віктор Миколайович в 2006 році «привіз» регбі в Кривий Ріг. У 2013 році він, так і не знайшовши підтримки в Кривому Розі, змушений був повернутися в своє рідне місто - Кременець.

Нам, тоді ще студентам четвертого курсу, потрібно було вирішити: або знятися з Чемпіонату України і поставити крапку в криворізькій регбійній історії, або продовжити справу, розпочату Віктором Мельничуком. Зібралися і вирішили не здаватися. Створили федерацію, Діти вибрали мене президентом, на той момент, напевно, наймолодшим в Україні. Тоді і вирішили змінити назву на «Кривбас», так як багато регбістів перебували в фанатському угрупуванні ФК «Кривбас».

Мені тоді пощастило виграти в одному телешоу. На призові гроші ми пошили нову форму, на околиці міста домовилися про стадіон для тренувань.

Влітку 2015 року долею команди зацікавився Федір Іванович Караманиць, голова правління ПАТ «Криворізький Залізорудний Комбінат», з яким я познайомився за зовсім іншим, не пов'язаним зі спортом, приводом. Завдяки його підтримці, у вересні 2015 року, на базі комбінату, команда була «перезаснована» як «Гірник-ПАТ КЗРК». На даний момент немає ніяких підстав говорити про зміну назви, гравці з гордістю представляють ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» на всеукраїнській арені. Це наш надійний спонсор і партнер.

- Чи правда, що регбісти - єдині представники Кривого Рогу в командних видах спорту?

- Правда! Так вийшло, що РК «Гірник-ПАТ КЗРК», який дебютував в 2017 році в Суперлізі чемпіонату України з регбі-7, це єдиний представник Кривого Рогу в елітних дивізіонах серед командних видів спорту. Ситуація не зміниться і в 2018 році.

- У минулому сезоні «Гірник» став срібним призером Вищої ліги. Наскільки «срібло» можна вважати сенсаційним? Завдяки чому вдалося домогтися прогресу?

- Ніякої сенсації в результатах 2017 року немає. Команда дала хороший бій чемпіонам з Дніпра - навесні здобувши перемогу, а восени завершивши фінальний матч видовищною нічиєю.

В інших турнірах у нас теж дуже пристойні результати:

У суперлізі чемпіонату України команда стала сьомою, залишивши позаду себе в турнірній таблиці два дуже досвідчених колективи - харківський «Тех-А-С» і рівненський «Верес».

У Кубку України з регбі-7 «Гірник» зупинився буквально за крок від бронзових медалей турніру, поступившись харківському «Легіону».

Сьогодні я можу з упевненістю сказати, що завдяки усім труднощам, які ми подолали, у нас одна з найбільш самобутніх і згуртованих команд в Україні.

- Фундамент будь-якої спортивної команди - дитячо-юнацьке регбі. Як із цим справи в Кривому Розі? Розкажіть про запуск Дитячої регбійної Ліги міста?

- У жовтні минулого року я був обраний депутатом міської ради і мені вдалося донести до міської влади, що регбі - це перспективний вид спорту. Свою роль зіграло і те, що регбі-7 було включено в програму Олімпійських ігор в Ріо. Як результат – в січні 2017 року, в одній з кращих ДЮСШ міста, відкрилося відділення регбі.

У чотирьох районах міста були створені вісім дитячо-юнацьких команд. У тому ж році ми провели дебютний чемпіонат міста в двох вікових групах, а у віковій групі до 11 років ми привезли до Кривого Рогу бронзові медалі Чемпіонату України. За підсумками 2017 року регбі є найбільш прогресуючим командним видом спорту в Кривому Розі.

Роком раніше ми звернулися до відділу освіти з ідеєю Дитячої регбійної Ліги. Почали ми з команд чотирьох шкіл. Дякую колегам з Одеси та Харкова, які поділилися з нами досвідом - перший сезон пройшов відмінно. У 2017 році в проекті взяло участь 16 шкіл, а «Дитяча регбійний Ліга» стала офіційним міським змаганням. Дворазовий чемпіон міста, команда школи №119 під керівництвом Альберта Півненко, посіла друге місце в Чемпіонаті України, поступившись у фіналі одеській команді.

- Які цілі і плани на 2018 рік?

- Поставлено завдання поліпшити свої позиції в Суперлізі з регбі-7. У Вищій лізі Чемпіонату України з регбі хочемо, як мінімум, здобути перемогу в усіх домашніх матчах.

Але головна наша мета - це продовжувати будувати структуру дитячо-юнацького регбі. У планах відкрити ще одне відділення регбі в північній частині міста, і організувати регулярний дитячо-юнацький чемпіонат в чотирьох вікових групах. Тим самим ми зможемо дати хорошу ігрову практику хлопцям, а тренери отримають можливість сформувати збірні міста в кожному віці.

У лютому вчителі 17 шкіл пройдуть курс за програмою «регбі-5» і вже з весни «Дитяча регбійна Ліга» буде розширена до 32 шкіл.

rugger.info

 
30 вересня 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Відео галерея до новини «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 вересня 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Відео галерея до новини «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
НАГОРОДЖЕННЯ ЗАСНОВНИКІВ та ВЕТЕРАНІВ РЕГБІ КПІ ім. Ігоря Сікорського