Новость подробно
11 апреля 2023 г.

Рік Український дитячий регбійний клуб в Братиславі дарує усмішки багатьом у важкі часи

За останній рік колишній український гравець Дмитро Левічев допоміг наступному поколінню захопитися заняттями регбі – і викликати посмішки на обличчях – заснувавши Український дитячий регбійний клуб у Братиславі.

Дмитро, нині професійний фотограф, останні шість років живе у словацькій столиці з дружиною та 10-річним сином, який грає в регбі у створеній ним команді.

Відтоді, як кілька років тому почалася російсько-українська війна, а нещодавно з лютого минулого року, коли Росія повномасштабно вторглася в Україну, багато людей з рідної країни Дмитра переїхали до того ж міста, де мешкає й він.

«Я бачив, скільки дітей з України приїжджає до Словаччини, тому вирішив створити для них безкоштовний регбійний клуб», – пояснює він про те, як 16 березня минулого року виник Український дитячий регбійний клуб у Братиславі.

«У мене вже був сертифікат тренера Всесвітнього регбі, тому я тільки почав за підтримки місцевого клубу RC Slovan і Vienna Celtic [з Австрії], і з того часу ми досягли певного успіху.

«Зараз у мене близько 50 дітей віком від 6 до 17 років, в основному хлопчики, але також є кілька дівчаток.

«Я думаю, що через те, що регбі в Словаччині та Україні нелегко знайти на телебаченні чи в спортивних новинах, багато людей вважають, що це надзвичайно жорстокий і небезпечний вид спорту, однак ті з нас, хто любить його, знають, що це може бути безпечним середовищем та дуже соціальним.

«На 2023 рік у нас багато планів. Одна організація – Sme Spolu – разом з ЮНІСЕФ допомогла нам орендувати зал для зимових тренувань, підтримала тренувальний процес, замовила тренувальні куртки і, що дуже важливо, замовила футболки для матчів. Члени регбійної спільноти та друзі також допомогли підтримати, що дуже цінується.

«З травня або червня ми будемо виглядати як команда і грати як команда, і ми хочемо знайти поле в Братиславі, щоб зробити наш клуб домашнім.

«У Словаччині деякі хлопці грали за RC Slovan, у той час як у нас велика дружба з Vienna Celtic, ми іноді разом тренуємося та граємо за них в Австрії.

«Спільнота регбістів така добра. Ми всі відчуваємо величезну підтримку, що ми не самотні – це додає нам багато енергії та мотивації.

«Ми плануємо принаймні три регбійні табори протягом літа в Словаччині, Італії та Австрії, і ми в процесі їх організації та шукаємо спонсорів і підтримки.

«Ми також хочемо почати грати як команда на міжнародних змаганнях, але на це потрібні кошти, а оскільки 70-80 відсотків залучених молодих людей є біженцями, ми не можемо збирати гроші з батьків. Ми робимо все безкоштовно для дітей, але нам потрібна додаткова підтримка.

«І після того, як я допоміг дітям полюбити регбі, моя головна мета — щоб вони всі повернулися в Україну, коли закінчиться війна.

«Тоді вони зможуть знайти регбійні клуби у своїх рідних містах і продовжувати грати, а навіть якщо вони цього не зроблять, згадати приємні спогади про гру в Українському дитячому регбійному клубі в Братиславі у важкі часи».

Дмитро, грав на найвищому рівні, виступав у збірній України протягом трьох-чотирьох сезонів на змаганнях під егідою Rugby Europe.

Він добре пам’ятає свій дебют проти потужної збірної Португалії в Одесі: «Я був таким гордим, кілька місяців тому я ніколи не думав, що буду грати за національну збірну, а потім співати гімн разом зі своїми одноклубниками було незабутньо».

Кілька тижнів тому він взяв 27 юнаків регбійного клубу до Загреба в Хорватії, щоб подивитися, як чоловіча національна збірна змагається зі Швейцарією на чемпіонаті Європи з регбі.

«Їм усім це сподобалося», — сказав він про поїздку на великий матч.

«Шестеро моїх дітей тримали прапори обох націй на полі перед матчем [який зрештою виграла Швейцарія з рахунком 59-32], і ми так голосно кричали та підтримували, що після гри у нас не залишилося жодного голосу!

«Збірні для молоді – герої. На зворотному шляху до Словаччини мене багато розпитували про те, хто є хто, скільки їм років і з якого клубу вони походять.

«Під час матчу вони побачили, наскільки хороброю є команда України, а також побачили, що таке повага в регбі.

«Спасибі збірній Швейцарії за те, що вони зробили, вони були дуже дружніми, і це їх надихало, а також їх надихали їхні герої зі збірної України».

В заключному матчі турніру українські регбісти здобули перемогу над Швецією у Спліті. Немає сумніву, що члени Українського дитячого регбійного клубу в Братиславі також вболівали б за перемогу!

Ви можете дізнатися більше про Український дитячий регбійний клуб в Братиславі на їхній сторінці у Facebook.


www.rugbyeurope.eu

Борьба с голодом
 
Get into Rugby
30 сентября 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Видео галерея к новости «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 сентября 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Видео галерея к новости «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Українські регбісти посіли 3-є місце на міжнародному турнірі з регбі-15 «RUGBY AMBER CUP»
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний Олімпійський комітет України
 
Сайт Всемирной Федерации Регби
 
Rugby Europe
 
Федерация регби Одесской области