Новость подробно
16 июля 2022 г.

Марина КИШМАР: «Разом ми переможемо усіх ворогів, бо ми – козацького роду!»

Регбістка та тренерка збірної Одеси, гравчиня національної збірної України з регбі-7 Марина Кишмар в ексклюзивному інтерв’ю Rugby.od.ua розповіла про те, як переживає війну, чим займається, як нещодавно вперше за багато місяців зіграла у регбі та що робитиме після перемоги України.

– Марино, нещодавно ти з Анастасією Крижановською, з якою ми обов’язково ще поспілкуємося пізніше, взяла участь у міжнародному турніру з регбі-7 у складі південноафриканської команди «Deltadrone Tuks». Розкажи, якою тобі запам’ятался ця мандрівка до Брюсселя, чи задоволена своєю грою?
– Буду відверта: на поїздку до Брюсселя я доволі довго налаштовувалася саме не стільки фізично, як морально. Чесно кажучи, не дуже хотіла залишати близьких навіть на такий короткий термін, але вони все ж таки мене умовили поїхати! (посміхається) І я за це їм дуже вдячна.

Насправді, було дуже важко перемкнутися, зрозуміти, що ти вперше за більш ніж чотири місяці у повній безпеці, над головою пролітають не ракети, а літаки – і це не загроза, жодних сирен, жодних повітряних тривог. Не одразу вдалося відчути, що можна спокійно грати у регбі, без ризику та зайвих думок.

В цілому, турнір мені сподобався, я дуже рада була знову зіграти з дівчатами з південноафриканської команди «Тuks», за яку я вже неодноразово виступала на подібних коротких турнірах. Щодо моєї гри… Скажу, що викладалася не на 100, а десь на 200 відсотків, як завжди! (посміхається)

– Востаннє жіноча збірна Одеси, за яку ти виступаєш у якості гравчині-тренерки, проводила офіційні матчі ще восени минулого року. Зараз жодних матчів немає через війну… Отже, як воно було – повернутися у гру?
– Востаннє я грала у регбі десять місяців тому! Гадаю, зрозуміло, що я дуже скучила за грою, за цими емоціями, відчуттями.

– Суперники від твоєї активності сильно постраждали?
– Так, спроб було немало!

– Як вас із Настею Крижановською та киянками Оксаною Нікоряк та Наталкою Мазур прийняли у Бельгії? Відчували підтримку бельгійців та партнерок по команді?
– Знаєш, важко щось конкретне сказати про бельгійців, оскільки ми грали за південноафриканську команду та майже не спілкувалися з місцевими. Щодо нашої команди, то, звичайно, дівчатка дуже переживали за нас, багато розпитували про війну в Україні, також розповідали нам свої історії з життя, як в Африці воювали з цими агресорами…

– Як тобі рівень змагань у Брюсселі?
– Рівень команд був плюс-мінус однаковим. Участь у турнірі брали шість колективів, ми грали з усіма, вийшли до плей-оф з першого місця, але, на жаль, лише трішечки не вистачило у фіналі до «золота».

– Дуже добре, що ти з Настею змогла відволіктися від війни. А як взагалі проживаєш ці жахіття у нашій країні?
– Гадаю, нічого нового не розповім. Живу так, як і усі, хто залишився вдома. Живу з телефоном у руках, читаю новини, телефоную рідним та близьким, особливо – після вибухів в області чи у місті. Ну і, звичайно, намагаюся працювати!

– До речі, про роботу та тренування. Розкажи, як зараз справи у жіночої збірної Одеси?
– Зараз ми з дівчатами тренуємося п’ять разів на тиждень. Я маю на увазі те, що у певні дні – на стадіоні «Динамо», у певні – у тренажерному залі та на полі стадіону «Академія Спорту». Незважаючи на те, що в Україні війна, змагань немає, дівчатка дуже стараються, намагаються не пропускати тренування та навіть працюють індивідуально. Регбісткам, молодшим за 18 років, пощастило більше – вони зараз перебувають на навчально-тренувальних зборах та гратимуть за юніорську збірну України в елітному дивізіоні чемпіонату Європи у Чехії. Користуючись нагодою, хочу побажати нашим одеситкам та команді в цілому віри у себе та вдачі. Пам’ятайте, що сила – у єднанні!

– А як із тренуваннями у дитячій школі «Лідерс», у який ти працюєш разом із Крістіною Катіловою? Певно, усі дуже скучили за грою?
– Звичайно, усі ми скучили за тренуваннями, а особливо – діти. Якщо жіноча збірна намагалася тренуватися протягом усього воєнного часу, то з нашими вихованцями школи «Лідерс» було набагато важче. Спочатку ми працювали у режимі «онлайн», давали їм завдання та отримували у відповідь відеозвіти, а влітку вже нам дозволили вийти на вулиці, на поля, радості юних регбістів та регбісток не було меж. Хоча, гадаю, найбільше раділи не діти, а саме ми з Крістіною Анатоліївною! (посміхається) Дуже добре, що Федерація регбі Одеської області та Одеська регбійна спілка організували для дитячо-юнацьких команд вже два фестивалі, під час яких гравці отримали ігрову практику та мотивацію на майбутнє.

– Ніхто не знає, коли, але, сподіваюся, найближчим часом, Україна здобуде перемогу у війні з рашистами. Що робитимеш у першу чергу після перемоги?
– Це дуже важке питання для мене, бо я розумію, скільки зусиль знадобиться нам усім після закінчення війни. Відпочивати ми точно будемо нескоро, але я вірю у перемогу України та силу ЗСУ!

– В тебе є можливість зарядити позитивом та оптимізмом усю регбійну спільноту Одещини та України в цілому, підбадьорити наших військових та звичайних українців…
– Я б дуже хотіла, аби ніхто не забував, заради чого ми зараз б’ємося з рашистами. Ми ж козацького роду! Ми – сильна та незалежна нація, разом переможемо будь-кого!

Я маю велику повагу до наших військових. Нехай вони знають, що ми віримо їм, шануємо їх та молимося за них. Бережіть себе, низький уклін вам, все буде Україна!

rugby.od.ua

Борьба с голодом
 
Get into Rugby
30 сентября 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Видео галерея к новости «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 сентября 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Видео галерея к новости «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
НАГОРОДЖЕННЯ ЗАСНОВНИКІВ та ВЕТЕРАНІВ РЕГБІ КПІ ім. Ігоря Сікорського
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний Олімпійський комітет України
 
Сайт Всемирной Федерации Регби
 
Rugby Europe
 
Федерация регби Одесской области