Новость подробно
27 июля 2023 г.

Каріна ХРАМОВА: «Куратори суддівства Rugby Europe залишилися задоволеними моєю роботою на матчах чемпіонату Європи»

Одеська арбітриня Каріна Храмова чудово відпрацювала на матчах чемпіонату Європи з регбі-7 у дивізіоні «Trophy», які проходили у Загребі та Будапешті. Після повернення до Одеси Каріна дала ексклюзивне інтерв’ю пресслужбі Федерації регбі Одеської області.

– Каріно, розкажи, будь ласка, які враження залишила в тебе поїздка до Хорватії, де ти працювала у якості арбітрині на матчах 1-го туру чемпіонату Європи у дивізіоні «Trophy»?
– Я їхала з дівчатами зі збірної України в одному автобусі, жила з ними в одному готелі, тому враження від поїздки були дуже хороші. Дуже скучила за дівчатами, особливо за тими, хто поїхав грати за кордон через повномасштабну війну в Україні. Побачити їх було дуже приємно, це був ще один чудовий привід поїхати на перший тур до Загреба.

Щодо роботи, то у першому турі я працювала трохи більше, ніж на 20 матчах у якості асистентки та рефері за воротами. І, як ви вже писали, одну гру провела як арбітриня у полі.

– Що скажеш про рівень команд?
– Рівень команд доволі непоганий, але не можна казати, що найвищий! (посміхається) Втім, помітно, що з кожним роком рівень учасниць цього дивізіону зростає.

– Якщо у першому турі ти майже на всіх матчах працювала за воротами чи асистенткою, то у другому ми вже бачили тебе у полі. Це ти настільки впевнено себе проявила у Хорватії, що тобі довірили важливі поєдинки у якості арбітрині у полі? Чи як це відбувається?
– Насправді, ні. Призначення на змагання такого рівня робляться заздалегідь. Я знала, що працюватиму на матчах другого туру у Будапешті вже у січні, тому ще тоді почала активно готуватися до змагань. А от на перший тур до Хорватії я потрапила, так би мовити, не прогнозовано, завдяки Євгену Прокопі. Він зателефонував мені десь за місяць до стартового туру та запитав, чи є у мене бажання поїхати разом із нашою збірною до Хорватії, попрацювати асистенткою та рефері за воротами, подивитися на рівень команд, суддівства, краще підготуватися до ігор другого туру. Звичайно, я з радістю погодилася. Окрім того, один із менеджерів, який знав, що я їхатиму на другий тур до Угорщини, дав мені попрацювати на одному з поєдинків у якості арбітрині в полі, хоча це не було заплановано. Це був приємний сюрприз.

А ще приємним сюрпризом було те, що наші регбістки Настя Крижановська та Таня Тарасюк, які, як ви знаєте, з минулої осені грали у Португалії, не знали, що я приїду. Тому було вдвічі приємніше побачитися у Загребі з ними.

– Хвилювалася, коли виходила на перші матчі? Були якісь труднощі? Можливо, під час спілкування із учасниками та учасницями ігор англійською?
– Звісно, трохи хвилювалася, бо рівень команд непоганий, але я була впевнена у собі на 100%, бо цього року багато працювала на матчах чоловічих команд. Щодо спілкування – також проблем не було, адже я продовжую удосконалювати свій рівень англійської. Отже, і в цьому я була впевнена у собі більше, ніж раніше.

– Що у підсумку тобі сказали куратори суддівства Rugby Europe? Запрошуватимуть тебе на наступні великі турніри?
– Куратори залишилися задоволеними моєю роботою. Мені пощастило зустрітися із тими, з ким я працювала 2-3 роки тому. Вони були приємно вражені тим, як я професіонально виросла за цей час. Тоді я зовсім ні з ким не розмовляла, а тут такі зміни… Я їм сказала, що повірила у себе і відчинила двері, які були зачинені!

– Були якісь курйози?
– Був один. Але позитивний для мене. Як відомо, після кожної гри ми аналізуємо суддівство, розмовляємо із менеджером про те, що і як було не так у роботі. Так от, після одного з матчів менеджер сказав мені не підходити до нього, бо я настільки вдало провела гру, що йому не було чого сказати. Гадаю, я заслуговувала на те, аби працювати у фінальному матчі, але оскільки там грала збірна України – просто не мала права. В цілому, сподіваюся на те, що мене не «понизять» у майбутньому! (посміхається)

– Як тобі загалом Загреб, Будапешт? Відчувала підтримку команд, суддів? Ставлення до українських збірних було якимось окремим через повномасштабну війну в Україні, чи це ніяк не позначалося під час змагань?
– Звісно, ми всі відчували підтримку. До того ж, я спілкуюся із дівчатами з перших моїх ігор: одна – з Австрії, одна – саме з Будапешту. Мене дуже тепло прийняли, вдалося трохи погуляти, подивитися місто, тримаємо зв’язок, дівчатка питають, як у мене справи, яка ситуація в Одесі… Окрім того, я жила з француженкою, вона дуже багато питала про те, що відбувається в Україні, дуже співчувала. Це приємно.

– Чемпіонати Європи в усіх дивізіонах вже позаду, у чемпіонаті України серед дівчат – пауза, чоловіча Суперліга з регбі-7 вже закінчилася… Чим займаєшся зараз, після повернення з Європи?
– Зараз я знаходжуся в Одесі, тренуюся у складі жіночої збірної Одеси, треную дітей, окрім того, вирішила спробувати себе у якості вожатої у спортивному таборі. Наче непогано виходить! (посміхається)

Бажаємо Каріні Храмовій продовжувати прогресувати та отримувати задоволення від гри в усіх іпостасях: у якості гравчині, тренерки та арбітрині.

rugby.od.ua

Борьба с голодом
 
Get into Rugby
30 сентября 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Видео галерея к новости «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 сентября 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Видео галерея к новости «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
НАГОРОДЖЕННЯ ЗАСНОВНИКІВ та ВЕТЕРАНІВ РЕГБІ КПІ ім. Ігоря Сікорського
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний Олімпійський комітет України
 
Сайт Всемирной Федерации Регби
 
Rugby Europe
 
Федерация регби Одесской области