Новость подробно
19 июля 2023 г.

Дмитро Федишин: «Тільки разом - ми сила»

Вашій увазі інтерв'ю головного тренера національної чоловічої збірної з регбі-7 Федишина Дмитра Олександровича.

- Поділіться враженнями від подвійної перемоги ваших підопічних у чемпіонаті Європи?

- Перемагати завжди приємно, будь то міські чи всеукраїнські змагання, а на міжнародних аренах, то взагалі неймовірні емоції.

З 12 матчів ми впевнено виграли 11 і з кожною перемогою у гравців вмикався азарт і ще сильніша жага до головної перемоги!

- Які фактори стали вирішальними для успіху вашої збірної у турнірі?

- Вирішальним фактором для успіху національної збірної, вважаю, самовідданість обласних федерацій, які навіть у воєнний час робили можливе і не можливе, щоб гравці збірної мали можливість тренуватись протягом всього року у рідних містах та підтримувати гідний фізичний стан. У склад збірної потрапили найкращі вихованці із шести регіонів: Києва, Одеси, Львова, Харкова, Хмельницького та Івано-Франківська. Тож головний фактор, що тільки разом - ми сила.

- Як ви оцінюєте роль кожного з гравців у досягненні цієї перемоги?

- Не зважаючи на те, що завжди є лідери, які заряджають усю команду - виділяти нікого не хочу, бо кожен викладався на максимум. Готувався індивідуально та працював самовіддано на зборах і на змаганнях.

- Які були найважливіші тактичні рішення, які допомогли вашій команді виграти чемпіонат?

- Найважливішим аспектом вважаю те, що гравці на ключових позиціях з одного боку брали ініціативу на себе, а з іншого боку склад збірної - це переважно лідери у своїх клубах, які на чемпіонаті Європи заграли як єдиний механізм, як у захисті, так і у нападі.

- Які аспекти підготовки виявилися найскладнішими перед турніром, і як ви їх вирішили?

- Через війну в Україні ми втратили рік міжнародних змагань. Ми не відчули на практиці, що з себе уявляють суперники, не могли об’єктивно оцінити свої сильні та слабкі сторони.

Але завдяки ФРУ та моєму доброму знайомому Едмундасу Щавинскасу, який доклав чимало зусиль і команда України взяла участь у міжнародному турнірі Шяуляй-sevens у Литві, де ми змогли практично виявити напрямки роботи для себе й отримати міжнародний досвід з досвідченими супротивниками.

Також у вирішенні складнощів дуже допомогли обласні федерації, які змогли у воєнний час провести три тури Чемпіонату України у різних містах, де лідери збірної отримали ігровий досвід.

- Як ви зберігали моральний дух команди під час складних моментів?

- Складних моментів завжди вистачає, але мій головний принцип, що усе можна вирішити якщо відверто спілкуватись не тільки під час тренувального процесу, але і поза ним. Під час турнірів вважаю, що зберегти моральний дух допоміг досвід гравців, які вже вигравали Євро Trophy юніорами й те, що ми представляємо найкращу у світі країну – Україну.

- Чи були особливі моменти або виступи, які вам запам'яталися найбільше з турніру?

- Для мене як для тренера є момент, який я досі перекручую і не можу відпустити - це поразка від Латвії. Вона не мала значення на загальний результат, але ложкою дьогтю стала.

А найособливішим моментом, звісно є те, що й у жіночому й у чоловічому турнірах Євро-Trophy 2023 головні п’єдестали були синьо-жовті.

- Які плани ви маєте на майбутнє щодо розвитку вашої збірної після цієї великої перемоги?

- Цілі перед нами дуже конкретні - це втриматись наступного року у Championship серед кращих команд Європи. Для цього у спортсменів достатньо мотивації, бо кожен мріє виступати серед кращих. А от з гідною підготовкою можуть бути складнощі, через війну в Україні та фінансування підготовчих зборів. Сподіваюсь на те, що у 2024 році буде головна перемога України та у державі знайдуться кошти для того, щоб ми мали можливість організувати навчально тренувальні збори та до Championship-2024 взяти участь хоча б у трьох міжнародних турнірах з регбі-7. Також я мрію, щоб гравці збірної України мали фінансову підтримку від місцевих федерацій, все ж таки це певний престиж і спортсмени мають відчувати повагу грошима.

- Що ви хотіли б сказати фанатам і прихильникам, які підтримували вас протягом всього турніру?

- Хотів би сказати дуже дякую «диванним чемпіонам», вони особисто мене обурювали, коли виливали критику на гравців і цим «мотивували» мене (жарт).

А якщо від щирого серця - дякую усім хто в Україні любить регбі, дитячим тренерам, які вчать першим крокам у регбі й потім вболівають за своїх вихованців на міжнародних змаганнях, тренерам, які готують спортсменів до українських змагань, бо саме завдяки самовідданості тренерів, спортсмени закохуються у регбі та передають це почуття наступним поколінням.

Усім хто фінансує спроможність займатися регбі в Україні.

Також дякую своїй дружині, яка з розумінням ставиться до того, що регбі відіймає більшу частину мого часу.

Борьба с голодом
 
Get into Rugby
30 сентября 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Видео галерея к новости «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 сентября 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Видео галерея к новости «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
НАГОРОДЖЕННЯ ЗАСНОВНИКІВ та ВЕТЕРАНІВ РЕГБІ КПІ ім. Ігоря Сікорського
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний Олімпійський комітет України
 
Сайт Всемирной Федерации Регби
 
Rugby Europe
 
Федерация регби Одесской области