Новость подробно
17 сентября 2023 г.

ОЛЬГА СУРКОВА: «ЖІНОЧА ЗБІРНА УКРАЇНИ З РЕГБІ-15 МАЄ БРАТИ УЧАСТЬ У ЧЕМПІОНАТІ ЄВРОПИ»

Керівниця комітету жіночого регбі Федерації регбі України Ольга Суркова, яка під час повномасштабної війни мешкає та продовжує займатися улюбленою справою (регбі в усіх його проявах) у Франції, дала ексклюзивний коментар щодо дебюту на міжнародній арені жіночої збірної України з регбі-15.

Офіційно команду ще не створено, не було офіційних призначень, але, по суті, національна збірна України з регбі-7 у розширеному складі провела збори у Франції та зіграла дебютний товариський поєдинок з регбі-15 проти збірної Каталонії.

Наша команда, у складі якої виступали аж дев’ять одеситок чи представниць жіночої збірної Одеси, у неймовірній боротьбі, але залишила чудове враження у тих, хто дивився поєдинок. Ми поспілкувалися із Ольгою Сурковою про жіноче регбі-15 в Україні.

ПРО ЖІНОЧЕ РЕГБІ-15 В УКРАЇНІ

– Я давно хотіла, давно казала про те, що дівчата в Україні мають грати не лише у регбі-7, а й у регбі-15, яке активно розвивається у всьому світі. Я дуже хотіла, аби у нас була створена жіноча збірна України з регбі-15. Так, загалом у нас не дуже багато регбісток, попри те, що вони живуть у такій великій країні, але ті, хто бере участь у змаганнях, регулярно доводять свою майстерність, бажання та спроможність боротися за високі результати.

Кілька років тому ми провели експериментальний Кубок України з регбі-15 серед дівчат, коли збірна Одеси перемогла збірну західних регіонів України. Цей досвід дав нам зрозуміти, що ми можемо та маємо рухатися у цьому напрямку. Так, після цього в Україні були проблеми, пов’язані з пандемією коронавірусу, а минулого року розпочалася повномасштабна війна, отже, цю тему зі зрозумілих причин довелося відкласти.

ПРО ТЕ, ЧОМУ В УКРАЇНІ МАЄ РОЗВИВАТИСЯ ЖІНОЧЕ РЕГБІ-15

– Я переконана у тому, що в Україні дівчата обов’язково мають грати у регбі-15, бо якщо, наприклад, швидким, технічним, спритним регбісткам є де грати – це і чемпіонат, і Кубок України з регбі-7, і збірна України з регбі-7, то більш важким, потужним гравчиням, які люблять регбі та хочуть у нього грати, практично немає де грати, вони не можуть себе реалізувати у повній мірі. Регбі-15 надає можливість проявити себе регбісткам будь-якого зросту, будь-якої ваги та будь-якого досвіду у цій грі.

ПРО ЗБОРИ ЗБІРНОЇ УКРАЇНИ З РЕГБІ-15 У ФРАНЦІЇ ТА ГРУ У БАРСЕЛОНІ

– Мені було дуже приємно взяти участь у організації навчально-тренувальних зборів жіночої збірної України з регбі-15 у Франції. Дуже рада була бачити дівчат, було приємно, що вони тренувалися, брали участь у різноманітних заходах на французькій землі, спілкувалися із місцевими регбістами, регбістками, тренерами, фактично – знайомилися з регбі-15 на такому рівні. Користуючись нагодою, хочу подякувати французам за настільки теплий прийом та всебічну допомогу в організації зборів.

Яскрава презентація гравчинь, які отримували регбійки збірної України також запам’ятається усім надовго, можливо, навіть, на все життя! Приємні емоції, чудова атмосфера. Так і має бути, на мою думку.

Все це дало відчутний поштовх для дівчат, додаткову мотивацію. Вони відкривали для себе щось нове або переходили на інший рівень знань, бо вчили нові для себе комбінації, яких доволі багато, опановували нові для себе позиції. А вже під час гри у Барселоні їм довелося грати не звичні для них два тайми по сім хвилин, а повноцінні «два по сорок»! Це, як ви розумієте, дуже важко і фізично, і психологічно, і морально, бо у багатьох дівчат до цього майже не було такого досвіду, а у декого – взагалі не було. Безліч схем, контроль м’яча, швидка комунікація між собою, інший темп гри, швидкості у прийнятті рішень, нескінченні «сутички», замалі «коридори» для звичних сольних проходів… Але наші українки – великі розумнички! Я пишаюся ними та тим, як вони зіграли у своєму дебютному матчі.

ПРО МАЙБУТНЄ ЖІНОЧОГО РЕГБІ-15 В УКРАЇНІ

– Сьогодні я абсолютно впевнена у тому, що жіноче регбі-15 в Україні буде розвиватися. Так, це не буде повноцінний чемпіонат України найближчим часом, а можливо лише навчально-тренувальні збори, якісь регбійні табори, товариські матчі, як той, який відбувся у Барселоні. Втім, дівчата вже побачили, відчули на собі, що таке регбі-15, вони мають тренуватися та готуватися до наступних викликів. Я впевнена в тому, що жіноча збірній України з регбі-15 має брати участь у чемпіонаті Європи, у регбісток для цього є все: бойовий дух, відданість та щира любов до регбі, бажання перемагати та прославляти свою країну на міжнародній арені. Вони – величезні «трудяги», я їх дуже за це поважаю і люблю, дякую їм за те, що вони залишаються у регбі та допомагають його розвивати та популяризувати.

rugby.od.ua

Борьба с голодом
 
Get into Rugby
30 сентября 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Видео галерея к новости «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 сентября 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Видео галерея к новости «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Національна чоловіча збірна України з регбі-15 провела перше тренування перед суботнім матчем зі збірною Швеції
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний Олімпійський комітет України
 
Сайт Всемирной Федерации Регби
 
Rugby Europe
 
Федерация регби Одесской области