Новость подробно
03 июня 2021 г.

ДМИТРО ФЕДИШИН: «Сподіваюся, що на чемпіонаті Європи з регбі-7 Україна зможе продемонструвати красиву і змістовну гру»

Головний тренер національної чоловічої збірної України з регбі-7 розповів про підготовку команди до чемпіонату Європи 2021 року.

ПРО ПІДГОТОВКУ ЗБІРНОЇ. УЧАСТЬ У ДВОХ МІЖНАРОДНИХ ТУРНІРАХ

«Після двадцатимісячної паузи, викликаної пандемією коронавірусу, ми вперше провели навчально-тренувальний збір, який передував виїзду на міжнародний турнір у Шяуляї. Зазначу, що в останній раз ми збиралися разом, коли готувалися до відбіркового олімпійського турніру, який відбувся у Франції в 2019 році.

НТЗ в Одесі пройшов дуже швидко, динамічно. Багато чого нам хотілося встигнути зробити, добре підготуватися до ігор.

На жаль, під час підготовки було видно, що у хлопців засіла втома від такого темпу роботи, від навантажень вони відвикли. Тому нам було важливо, за короткий відрізок часу, не тільки перевірити фізичний стан гравців, а й постаратися збалансувати їх функціональні кондиції, награти певні взаємозв'язки.

Ми не могли розраховувати на всіх збірників в матчах у Литві та Молдові. Причини банальні: у одного травма, іншого з роботи не відпустили, у третього – паспорт.

Що стосується самого турніру в Литві, то він вийшов дуже динамічним: ігри слідували одна за одною, мало залишалося часу для відпочинку, короткі паузи між матчами. Трохи інший формат, ніж як грають на чемпіонатах Європи.

У першому матчі ми впевнено обіграли «Ąžuolas» (Каунас) - 42:5, а от у другому поєдинку проти збірної Литви «Vytis» моїм підопічним не вистачило везіння. Ми вигравали матч, хоч і важко було набирати очки, але дванадцятий номер литовської команди вдарив по землі м'яч між двох наших гравців, овальний повернувся в їх розпорядження, вони заволоділи м'ячем і поклали на останніх секундах спробу - 21:24 на їхню користь.

На півфінальній стадії турніру нашим суперником стала команда «Dukla» (Чехія). Цей колектив сформований із молодих хлопців, які зібрані зі всієї Праги. Вони тренуються по три-чотири рази на тиждень. Стипендії та участь у всіляких турнірах є хорошою мотивацією для чеських регбістів, їх подальшого прогресу.

Ми, на жаль, гру чехам програли в швидкостях, в захисті, в єдиноборствах. Підсумковий рахунок - 14:33.

Що стосується останнього поєдинку, за 3-є місце, то ми знову протистояли збірній Литви «Vytis», і там вже наші хлопці проявили свої морально-вольові якості, взявши реванш у суперника - 34:12.

Зазначу, що дві поразки на турнірі в Литві стали для нас досить таки болючими ударами і стресом.

Я залишився абсолютно незадоволеним ні результатом, ні якістю продемонстрованої нами гри. Але найбільше мене бентежило те, що гравці перебували в певній напрузі, яка виражалася у відсутності зіграності між ними, при тому що розуміння структуру гри з їх боку є. Це все, на мій погляд, наслідки коронавірусної паузи.

По поверненню додому, президент Федерації регбі України Євген Баженков поставив чітке завдання – готуватися до поїздки на наступний міжнародний турнір в Молдові.

У Кишинів поїхали ті хлопці, у яких було велике бажання, хто хотів себе проявити. Там був реально молодий склад.

Я спочатку поставив підопічним завдання, щоб вони отримували задоволення від гри, почали довіряти один одному. Мені дуже сподобалося те, як вони почали сприймати всі мої настанови.

Ми найперші приїхали на стадіон, провели легке тридцятихвилинне тренування, підготувалися дуже добре. Настрій у хлопців був відмінний. Я бачив, що на розминці у них все виходило. Виконували всі напрацювання, які ми відпрацьовували на зборах в Одесі.

У першій грі Україна шокували румунів. Ми їх дуже сильно пресингували, не давали їм простору, змусили їх помилятися. Вони втрачали дуже багато м'ячів. Ми багато часу володіли м'ячем. А хто володіє м'ячем, той володіє ситуацією, перевагою. У цьому поєдинку ми показали, що ми вийшли з великим настроєм і бажанням. Як результат – наша переконлива перемога з рахунком 28:5.

На другий матч із господарями хлопці вийшли більш розслабленими, і тому ми так зіграли, здобувши мінімальну вікторію - 19 14. Якби не наші вольові якості, ми б, напевно, в цій зустрічі молдаванам поступилися.

Що стосується російської збірної, то ми дотримувалися однієї тактики: не давати їм розбігтися, пресингували їх. Але, на жаль, вони краще були організовані і підготовлені – програш 12:24.

Наступного дня хлопці добре відновилися, відпочили. Вони були всі разом, спілкувалися, налаштовувалися. Добре, що у нас, крім лікаря, був ще і масажист-реабілітолог, який допоміг гравцям якісно відновити м'язи.

Перед заключними матчами в Молдові я побачив, що у хлопців є не тільки бойовий настрій, але і величезне бажання проявити себе з найкращого боку. І результати практично повторилися.

У протистоянні з росіянами, до того моменту, коли я почав випускати на поле запасних гравців, щоб трохи освіжити гру, ми програвали супернику всього два очки - 12:14. Але брак злагодженості в діях моїх підопічних позначився на підсумковому результаті – 12:26 на користь Росії. В інших двох іграх ми знову перемогли Молдову (21:5) та Румунію (26:5).

Ці два турніри проявили наші проблеми, над якими потрібно дуже відповідально попрацювати, щоб до чемпіонату Європи підійти більш злагоджено.

Перше – це, звісно, ж довіра. друге – це зіграність. Нам потрібно більше грати блоками тими гравцями, у яких багато чого виходило на цих турнірах. Їм потрібно більше довіряти один одному.

Зауважу, що на другому турнірі хлопці вже були більш дружніми, більш згуртованими, більш організованими. Мені дуже сподобалося, як вони весь час були разом, що вони спілкувалися, розбирали ігри, доводили, з'ясовували. Це дорогого коштує.

Так, хоч ми і тримали хороший темп, але в цілому ми ще далекі від оптимального фізичного стану. Для цього у нас будуть заплановані триденні збори в Одесі, з 13 до 16 червня. Постараємося поліпшити фізичні і технічні кондиції команди».

ПРО ГОТОВНІСТЬ ЗБІРНОЇ ДО ЧЕМПІОНАТУ ЄВРОПИ 2021 РОКУ

«Потрібно розуміти, хто потрапить в остаточну заявку команди на чемпіонат Європи, адже все може трапитися на фінальній стадії підготовки: травми, різні життєві обставини.

У нас є ряд молодих гравців, які добре себе проявили на міжнародних турнірах в Литві та Молдові. Вони розуміють структуру гри, сприймають всі мої вимоги.

Також не варто скидати з рахунків наших досвідчених гравців.

Тому, хотілося б, щоб у нас на зборах, перед виїздом в Загреб на перший тур ЄВРО, був конкуруючий склад, щоб був вибір.

Сподіваюся, що національна збірна України підійде до континентальної першості в непоганій формі».

ПРО СУПЕРНИКІВ НА ГРУПОВОМУ ЕТАПІ ЧЄ

«Я вважаю, що не можна недооцінювати будь-якого суперника на ЧЄ. Заявити про те, що ми є фаворитами групи «В», я не можу. І до Чехії, і до Люксембургу, і до Угорщини потрібно налаштовуватися дуже відповідально. З тими ж угорцями ми зустрічалися у відборі на Олімпіаду-2020 і здобули нелегку перемогу з рахунком 29:12. Фактично тоді ми виграли у них за рахунок вольових якостей.

Я поважаю кожну команду, яка приїде на чемпіонат Європи. Буду налаштовувати хлопців ставитися з повагою до кожного суперника, щоб не було недооцінки».

ПРО ЗАВДАННЯ ЗБІРНОЇ НА ЧЄ

«Я хочу сказати, що у нас буде зовсім інша команда, ніж той колектив, який був двадцять місяців тому. З попереднім складом ми відпрацювали чотирирічний цикл.

Буде дуже багато гравців, яких я хочу спробувати в перший раз, – це сто відсотків. Я не можу в даний момент зробити гучну заяву, що ми будемо відразу там всіх розривати. Ми підемо спокійно, ми підемо своїм темпом, і будемо розуміти, яка у нас готовність. Адже ще буде другий тур ЄВРО, що пройде в Будапешті. Звісно, хочеться від гри до гри додавати, ставати більш зіграними, більш згуртованими. Це дуже важливо!»

ПОБАЖАННЯ ВБОЛІВАЛЬНИКАМ

«Сподіваюся, що на чемпіонаті Європи з регбі-7 Україна зможе продемонструвати красиву і змістовну гру, на великих швидкостях! Думаю, що уболівальникам сподобається гра у виконанні нашої збірної. Ми зробимо все можливе для позитивного результату!»

Чемпіонат Європи з регбі-7. Дивізіон «Trophy» (чоловіки)

Перший тур – 19-20 червня, м. Загреб (Хорватія).

Другий тур – 10-11 липня, м. Будапешт (Угорщина).

Група A: Румунія, Швеція, Ізраїль і Туреччина.

Група B: Україна, Чехія, Люксембург і Угорщина.

Група C: Бельгія, Хорватія, Данія та Латвія.

Борьба с голодом
 
Get into Rugby
30 сентября 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Видео галерея к новости «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 сентября 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Видео галерея к новости «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Українські регбісти посіли 3-є місце на міжнародному турнірі з регбі-15 «RUGBY AMBER CUP»
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний Олімпійський комітет України
 
Сайт Всемирной Федерации Регби
 
Rugby Europe
 
Федерация регби Одесской области