Новость подробно
06 мая 2022 г.

«Ми воюємо за освічену націю», – як професор Федір Шандор проводить пари прямо з окопу

Професор Ужгородського національного університету, президент Закарпатської обласної федерації регбі Федір Шандор у складі закарпатського батальйону тероборони тепер у зоні бойових дій на сході України.

Нині ця світлина Федора Шандора з допису його товариша по зброї Віктора Щадея облетіла весь Фейсбук: «В перерві між бойовими чергуваннями професор УжНУ Федір Шандор читає лекцію з «Туризмознавства» своїм студентам. Як і в мирному житті, Шандор постійно в русі, на зв’язку з активними закарпатцями, які допомагають нашим військовим. Ну а лекції студентам – це святе, їх пропускати не можна))).  У перший же день війни Федір Федорович прийшов у воєнкомат і несе службу в батальйоні тероборони. Зараз він – на Сході України…»

Тож як професорові, перебуваючи з іншими закарпатськими бійцями на Ізюмському напрямку бойових дій, ще й удається проводити пари на двох факультетах, – Федора Шандора розпитав Медіацентр УжНУ.

«Уже 70 днів я в армії. Пішов до військкомату одразу після пар 24 лютого. Але занять зі студентами не кидав, — розповідає професор. — Щопонеділка й вівторка у мене пари о 8 ранку – жодної я не пропустив. Завжди надаю перевагу ранковим заняттям: вичитав, а потім маєш час на іншу роботу. Ось тепер проводжу теоретичні заняття для туризмознавців і студентів ФСН, а на семінарах працюють аспіранти».

Федір Федорович каже, що з командуванням і товаришами по службі вдалося дійти згоди, щоб удавалося поєднувати службу і пари.

«Всі хлопці знають, що я читаю пари. Тому мій графік бойових чергувань у дні занять підлаштовують відповідно. Бойове чергування триває добу і що чотири години потрібно бути на позиції. Тобто 4 години чергуєш, тоді 4 відпочиваєш. Тож коли в мене пари, я чергую вночі, а одразу після чергування вранці проводжу пару. Крім того, в інші дні займаюся облаштуванням побуту, копаю траншеї тощо».

На питання, чи перериває  пари під час обстрілів, Федір Шандор відповідає: «Якщо стріляє десь на фоні, то на пару це особливо не впливає. Звук такий, ніби трактор ходить. Пари я проводжу завжди біля бліндажа. От щойно був обстріл, а ми вичитували помилки в модулях. Перейшов у бліндаж і продовжив читати лекцію».

Наприкінці розмови професор зауважив: «Ми воюємо за освічену націю. Якби я не читав лекції, то був би гріх. Я ж нащо на війну пішов?»

Тому, шановні студенти, готуйтеся до сесії з особливим завзяттям. Бо за це наші захисники тепер платять дуже високу ціну…

mediacenter.uzhnu.edu.ua

Борьба с голодом
 
Get into Rugby
30 сентября 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Видео галерея к новости «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 сентября 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Видео галерея к новости «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
НАГОРОДЖЕННЯ ЗАСНОВНИКІВ та ВЕТЕРАНІВ РЕГБІ КПІ ім. Ігоря Сікорського
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний Олімпійський комітет України
 
Сайт Всемирной Федерации Регби
 
Rugby Europe
 
Федерация регби Одесской области