Новость подробно
27 мая 2022 г.

Ольга Суркова: «Наразі наша збірна - це сильні дівчата, які показують прогресивний рівень регбі»

Попри те, що регбі вважається агресивною та важкою грою джентльменів, жіноче регбі існує ще з 1917 року. Саме тоді відбувся перший матч між гравчинями Уельсу та Англії. Пізніше був створений жіночий регбійний союз, який об'єднав регбійні організації Британських островів.

Перші міжнародні змагання відбулися в 1982 році між командами Нідерландів та Франції.

До 2009 року відбулося понад 600 міжнародних матчів за участі більш ніж 40 жіночих збірних.

Історія українського жіночого регбі починається у 2008 році. Саме тоді відбувся перший чемпіонат України, який проходив у Одесі між командами з Рівного, Одеси та Кривого Рогу.

Далі про розвиток жіночого регбі в Україні розповість Ольга Суркова - українська регбістка та регбійна суддя, багаторічний капітан збірної України з регбі-7 та керівник комітету жіночого регбі Федерації Регбі України:

«Для мене знайомство з регбі розпочалось у 2009 році, коли на тренуванні мені запропонували зіграти в регбі та я відмовилась, бо не дуже розуміла гру, яка схожа на американський футбол. Але потім все ж таки спробувала.

На той час в Україні існувало близько 5 жіночих команд з регбі, між якими ми грали чемпіонати в Україні. В тому ж 2009 році наша збірна взяла участь у чемпіонаті Європи у Боснії та Герцеговині, де зайняла 5-е місце. Цей чемпіонат став переломним у житті української збірної, ми побачили багато класних та професійних команд і це дало поштовх для розвитку. Саме тоді почався яскравий шлях жіночої збірної з регбі.

У 2011 році українська збірна виграє золото на чемпіонаті в Ризі та впевнено крокує лише вперед! Всі європейські ЗМІ пишуть про українську збірну, описуючи нас як «небезпечних дівчат».

У 2012 році ми доходимо до Гран-прі та після тривалої боротьби займаємо лише 6 місце.

Наразі наша збірна - це сильні дівчата, які показують прогресивний рівень регбі. Той досвід, який здобувають спортсменки зараз у європейських клубах, де вони опинились на час війни в Україні, допоможе отримати найкращий результат вже на найближчих змаганнях. Я впевнена в цьому».

Жіноче регбі - це одне з провідних направлень Федерації Регбі України. Національна жіноча збірна з регбі займає високі місця на міжнародних змаганнях. Наразі збірна сформована з найсильніших спортсменок з Львівської, Харківської, Одеської та Київської федерацій. Також варто відзначити потужну юніорську збірну з регбі-7 серед дівчат, яка цього року братиме участь у чемпіонаті Європи найвищого дивізіону.

Дівчата нашої збірної не лише гарні, але й потужні спортсменки.

З огляду на світові тенденції до гендерної рівності, Федерація Регбі України також вирішила взяти курс на досягнення гендерної рівності не тільки на регбійному полі, але й поза його межами.

Зараз створюються всі умови для того, щоб кожна спортсменка після закінчення кар'єри гравця, мала змогу залишатися в регбі у якості регбійного судді, тренера або функціонера.

Борьба с голодом
 
Get into Rugby
30 сентября 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Видео галерея к новости «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 сентября 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Видео галерея к новости «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Українські регбісти посіли 3-є місце на міжнародному турнірі з регбі-15 «RUGBY AMBER CUP»
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний Олімпійський комітет України
 
Сайт Всемирной Федерации Регби
 
Rugby Europe
 
Федерация регби Одесской области