Новость подробно
17 февраля 2024 г.

БОГДАН КАЧУРОВСЬКИЙ – ПРО ВАЖКУ ТРАВМУ, ОПЕРАЦІЮ, ВІДНОВЛЕННЯ ТА ПЛАНИ НА НОВИЙ СЕЗОН

В ексклюзивному інтерв’ю Rugby.od.ua регбіст одеського «КРЕДО-1963» та національної збірної України Богдан Качуровський розповів про те, як влітку отримав важку травму у матчі чемпіонату Європи, про тривале відновлення, рецидив, операцію, а також про те, як хоче грати у сезоні, який почнеться матчами збірної України з регбі-15 у рамках чемпіонату Європи у дивізіоні «Trophy».

– Богдане, минулого року ти став чи не головним відкриттям національної збірної України з регбі-7: у багатьох поєдинках проявив себе найкращим чином, відзначався і спробами, і чудовими передачами, і відпрацьовував у захисті. Але у фіналі другого туру ти участі не брав через травму. Розкажи про неї детальніше…
– Дякую за приємні слова, я дійсно намагався принести команді максимальну користь, вдячний тренеру та партнерам за довіру та підтримку. І, так, дуже шкода, що у передостанньому поєдинку другого туру чемпіонату Європи з регбі-7 у дивізіоні «Trophy» – проти Швейцарії – отримав серйозну травму плеча, через яку пропустив фінал.

– Яким був остаточний діагноз?
– Якщо казати простою мовою, то моєму плечовому суглобу була «глина» – я отримав розрив зв’язок. Коли повернувся до Одеси – зробив МРТ, поспілкувався із лікарями, деякі сказали, що обов’язково треба робити операцію, деякі були впевнені у тому, що можна обійтися без хірургічного втручання, не форсувати, самостійно відновлюватися, «прокачати» необхідні м’язи, зміцнити зв’язки. Я вирішив зупинитися на другому варіанті, кілька місяців відновлювався, після чого вже здавалося, що всі неприємності позаду, думав, що все «затягнулося». Але, на жаль, матчі Суперліги з регбі-15 продемонстрували, що не все так добре…

– Ти маєш на увазі те зіткнення у грі з львівським «Соколом» в Одесі?
– Так, перший поєдинок сезону – у Києві – я відіграв, все було нормально, а от у домашній грі зі львівським «Соколом» після хорошого захвату моє плече знову вилетіло з суглобу, було дуже боляче та вже тоді стало зрозуміло, що треба, все ж таки, робити операцію. І після консультації із лікарями мене відправили до Києва, де й прооперували. Дякую тренеру та всім, хто підтримав мене у той момент.

– Як пройшов процес реабілітації та повернення до тренувань? Було важко?
– Якщо чесно, було дуже важко як фізично, так і психологічно. Це була моя перша настільки серйозна травма. Доволі довго відходив від загального наркозу, все це негативно вплинуло на мій організм, я дуже схуднув, втратив усю набуту до цього форму. Два місяці я ходив у пов’язці, не було жодних навантажень, навіть не бігав. Після цього почав ходити до тренажерного залу, потроху підкачував ноги, працював із «резинками», потім перемкнувся на «залізо», але починав із дуже маленької ваги. Так, розминався, тренувався, все довелося починати навіть не з нуля, а з солідного мінусу. Але зараз я вже працюю із хорошою вагою, даю відчутні навантаження на плече. Дякувати Богові, все добре.

– Як би ти оцінив минулий сезон для «КРЕДО-1963». Команда стала бронзовим призером Суперліги з регбі-7, а потім – срібним призером Суперліги з регбі-15. Це – хороший результат?
– Перш за все, хотів би зазначити, що це був особливий сезон для мене. Я не лише вперше грав у офіційних іграх за «КРЕДО-1963», а й був капітаном команди у Суперлізі з регбі-7. Це – додаткові емоції, враження, додаткова мотивація, але, одночасно, і додатковий «мандраж». Спочатку нервував більше, ніж мав право, але згодом уже все було добре в цьому сенсі.

Щодо результатів… Звичайно, ми усі хотіли виступити краще, тим більше – у цей ювілейний для одеського регбі рік. Я упевнений, що якби ми краще підготувалися, якби на тренування приходило більше гравців, результат був би іншим. Але, як то кажуть, «маємо те, що маємо». Минулий сезон уже відійшов в історію, зараз ми готуємося до нового. Сподіваюся, попереду – багато приємних перемог та трофеїв!

– Наприкінці березня збірна України з регбі-15 проведе свій перший у новому році матч чемпіонату Європи у дивізіоні «Trophy», а у квітні, наскільки я розумію, має стартувати сезон українського регбі. З якими емоціями підходиш до початку сезону?
– Я дуже активно готуюся до всеукраїнських турнірів разом із «КРЕДО», а також – до матчів чемпіонату Європи як із класичного регбі, так і з регбі-7. Дуже сподіваюся, що буду у оптимальній формі, отримаю виклик на матчі збірних та зможу принести максимальну користь на полі. Цей рік неймовірно важливий для моєї кар’єри, адже минулого сезону я непогано зарекомендував себе як у складі «КРЕДО», так і у регбійці збірної України на чемпіонаті Європи з регбі-7, тому багато хто дивитиметься на мене вже більш прискіпливо, від мене чекатимуть чогось дуже серйозного. Тому я хочу і маю на 100% підготуватися до ігор та виправдати усі сподівання тренерів, партнерів по командам, рідних та близьких людей. Хай це прозвучить гучно, але маю таке враження, ніби для моєї спортивної кар’єри цей рік є важливішим за усі попередні. Я максимально сконцентрований на тренуваннях, набираю форму, уважно слідкую за плечем, готуюся не лише фізично, а й психологічно. Цього року хочу зробити на полі щось нереальне, максимальне, просто «розривати». Я дуже заряджений на перемогу і сподіваюся на те, що партнери по «КРЕДО» та збірним України налаштовані так само і підтримають мене в цьому.

– Завтра (розмова відбувалася 16 лютого. – Прим. авт.) у Києві розпочнуться перші збори національної збірної України з регбі-15 під керівництвом нового тренерського штабу. У списку тих, кого викликав Олександр Примаченко, є і твоє прізвище…
– Так, я із радістю відправляюся до Києва, дуже цікаво подивитися на те, яким буде тренувальний процес, що новенького підготує новий тренерський штаб, побачити нові обличчя у команді. В мене є намір зарекомендувати себе як гравця основного складу, тому доведеться добряче попітніти в ці дні! Впевнений, буде дуже цікаво, треба викластися на максимум, адже конкуренція буде серйозною: на збори викликано дуже багато гравців, а місць у заявці на найближчий матч чемпіонату Європи обмежена кількість.

rugby.od.ua

Борьба с голодом
 
Get into Rugby
30 сентября 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Видео галерея к новости «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 сентября 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Видео галерея к новости «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Українські регбісти посіли 3-є місце на міжнародному турнірі з регбі-15 «RUGBY AMBER CUP»
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний Олімпійський комітет України
 
Сайт Всемирной Федерации Регби
 
Rugby Europe
 
Федерация регби Одесской области