Новость подробно
09 февраля 2024 г.

Програма кандидата на посаду Президента Федерації регбі України Миколи Стефанчука

ПРОГРАМА

Кандидата на посаду Президента Федерації регбі України

Миколи Стефанчука

Реформування федерації регбі україни

Регбі - спорт найвищих спортивних досягнень

Федерація регбі України має створити умови, за яких спортсмени та тренери будуть мотивовані та зацікавлені у підвищенні своєї кваліфікації та демонстрації гри найвищого ґатунку із високими спортивними показниками.

Федерація регбі України зобов’язана більш активно впроваджувати регбі в широкі верстви населення. Регбі має стати популярним та видовищним видом спорту із своїми традиціями та прихильниками. Спортивні змагання з регбі мають стати настільки цікавими, щоб вони гармонійно влились у масову спортивну культуру.

1) Жодних вікових обмежень.

За підтримки Мінмолодьспорту та Міністерства освіти і науки доречно впроваджувати базові правила регбі на уроках фізичного виховання у школах, закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти. Діти та молодь мають мати можливість легко пізнавати правила та грати у спрощені варіанти регбі (з меншою кількістю гравців, меншими спортмайданчиками, легшими правилами).

2) Простота правил для широких верств населення.

Через систему інфографіки легко і доступно доносити в масову культуру правила гри в регбі для усіх охочих. Система нарахування балів, правила та прийоми передачі м’яча, штрафні удари, тощо. Все це має сприяти тому, щоб гру можна було легко сприймати тим вболівальникам, які ніколи не грали в регбі та розуміти, що відбувається на полі і насолоджуватись процесом змагань.

3) Видовишність. Створення шоу з кожного турніру.

Яскраві групи підтримки, невеликі міні-шоу у перервах, створення культури фан-клубів, популярний мерч, до якого хочеться бути причетним кожному, зможе долучити до розвитку регбі, до регбійного руху якомога більше вболівальників та в подальшому і потенційних гравців.

4) Збільшення кількості турнірів.

Попри існуючі офіційні турніри, доречно створити систему додаткових можливостей, де можна проводити змагання самого різного тематичного ґатунку. Різного роду національні та регіональні змагання, кубки мерів, тематичні ігри, усе це сприятиме підвищенню ігрової якості та видовищності.

5) Поінформованість населення. Реклама.

Двостороння взаємовигідна співпраця за принципом «Win-Win» при якій команди і турніри рекламуватимуть товари і послуги, а рекламодавці рекламуватимуть регбі. Домовленість із топовими рекламодавцями зможе вивести популярність регбі на новий рівень.

6) Створення «Надпрестижного турніру» та «Надпрестижнішої нагороди».

Мрією кожного гравця у регбі має стати учать і перемога у внутрішньому турнірі найвищого рівня. Таким турніром може стати, наприклад, «Суперкубок» України з регбі 15, до участі у якому допускаються лише команди, які здобули найбільше нагород і перемог протягом якогось певного періоду (на кшталт Кубку УЕФА, Вімблдону чи Кубку Стенлі), а нагородою, наприклад, «Золотий м’яч».

7) Популяризація конкретних спортсменів.

На сьогодні кожен українець з легкістю може назвати таких популярних українських спортсменів як Андрій Шевченко, Василь Вірастюк, брати Кличко, Олександр Усик, Ольга Харлан навіть не бачивши жодного із їх виступів. Більше того, я переконаний, що усі знають Майкла Джордана, Пеле, Мессі, Роналду, Бекхема і інших не через те, що слідкували за їх кар’єрою, а тому, що вони постійно перебувають у публічному просторі, знімаються в рекламі та демонструють свою прихильність до улюбленого виду спорту. ФРУ має стати локомотивом такого руху. Саме ФРУ має взяти на себе відповідальність за просування та популяризацію спортсменів, укладати рекламні угоди за участю видатних регбістів.

Базові вектори та основні задачі

1) Дитячий спорт

Головне завдання ФРУ в цьому питанні створити такі умови, за яких сім’я спільно або кожна дитина самостійно обере для себе заняття регбі. Дитина має захотіти долучитись до цього цікавого і корисного виду спорту, прийти в секцію регбі і залишитись в ньому або гравцем або заповзятим вболівальником.

Тренери мають заохочувати дітей до гри, давати можливість весело проводити час на тренуванні граючись і лише після цього звертати увагу на спортивну селекцію. Потрібно чітко усвідомлювати, що для дітей регбі має стати цікавим і веселим часом, який вони проводять спільно із друзями і лише потім робити акценти на спортивних досягненнях.

Необхідно опрацювати зміну формату проведення дитячих змагань, для того, щоб пом‘якшити суто спортивний підхід, притаманний дорослим змаганням.

Якомога більше дітей повинні приходити на змагання за задоволенням та мотивацією на подальші тренування.

Кожна дитина має відчувати себе чемпіоном.

2) Підлітковий та юнацький спорт

На цьому етапі зараз все сконцентровано на вихованні елітних спортсменів. З одного боку це вірно і слід продовжувати існуючу роботу, забезпечувати участь кадетів та юніорів у міжнародних змаганнях, регулярне проведення внутрішніх та всеукраїнських змагань, участь у міжнародних зборах.

З іншого боку — регбі є універсальним видом спорту, де кожен може знайти своє амплуа на полі. Якщо діти не змогли себе знайти у футболі, баскетболі чи іншому виді спорту у зв’язку із зростом, статурою чи іншими фізіологічними особливостями, то в регбі кожен може стати надійним членом команди. Високі і кремезні стануть чудовими «замками», невисокий і швидкий — «скрам-хавом», а невисокий, але міцний гравець прекрасно відіграє амплуа «стовпа».

Тому забезпечуючи співпрацю з дружніми спортивними секціями ми можемо отримати чудових спортсменів, які не вписались у традиційні команди інших видів спорту. Такі охочі до спорту підлітки могли б стати додатковими носіями бренду «Регбі».

3) Аматорський спорт

Доступ до аматорського спорту має бути у всіх і у кожного. Доступність до регбійної інфраструктури та регбійного екіпірування має бути гарантована нашою регбійною спільнотою.

Кожен аматор має стати носієм бренду «регбі», проникнутись регбійною субкультурою, отримати можливість вболівати за улюблену команду та долучати до цієї культури своїх друзів і дітей, які можуть згодом стати видатними спортсменами.

Місцеві осередки повинні мати можливість забезпечити організаційну допомогу у проведенні аматорських змагань і популяризувати такі змагання.

4) Ветеранський спорт

Досвідчені та шановані спортсмени із досвідом повинні мати змогу стати невід‘ємною частиною українського регбі. Їх знання і досвід є надзвичайно важливими. Тому, завершивши свою професійну кар’єру гравців вони можуть стати найкращими консультантами з питань стратегії і тактики, політики розвитку регбі руху, та брати участь у спеціально створених для них змаганнях.

Окрім того, ветерани стануть потужною підтримкою на ниві рекрутингу, організації змагань, популяризації регбі та увійти в систему дисциплінарних та кваліфікаційних органів організацій регбі різного рівня.

Професійне регбі — демократичний, відкритий і справедливий вид спорту

Розвиток професійного регбі неможливий без визначення чітких і справедливих правил його існування.

Я виступаю категорично проти такої системи, коли найважливіші рішення для регбі спільноти приймаються одноосібно або ж невеликим колом осіб.

Саме тому маю ряд пропозицій, за підтримки яких ми отримаємо ефективну систему управління та розвитку федерації, де голос кожного буде не лише почуто, а й взято до уваги.

1) Органи управління.

Президент Федерації не повинен бути особою, яка все і всюди вирішує самостійно. Завдання Президента - забезпечити та координувати роботу всіх членів Ради ФРУ,  місцевих осередків, тренерів. Необхідно систематизувати і оптимізувати роботу статутних органів Федерації (Рада Федерації, Виконком), наповнити змістом такі органи, як тренерський та суддівських комітети і створити повністю прозору і відкриту систему управління та координації, де кожен член Федерації зможе не лише спостерігати за процесами розвитку, а й позитивно на них впливати.

Саме професіонали з числа членів Федерації повинні приймати ключові рішення по кожному із таких напрямів розвитку:

1. дитячий, підлітковий та юнацький спорт;

2. організаційне забезпечення збірних команд;

3. суддівство;

4. організацію та проведення змагань;

5. популяризацію регбі;

6. маркетинг, спонсорство, меценатство;

7. ветеранський спорт;

8. аматорський спорт;

9. взаємодію, захист прав та інтересів спортсменів;

10.  взаємодію, методологічну та маркетингову допомогу місцевим осередкам; взаємодію з клубами.

11.  взаємодію з міжнародними організаціями регбі.

Це можливо зробити провівши моніторинг наших членів Федерації та запропонувавши їм цікаві для співпраці умови.

2) Юридичний та фінансовий аудит.

Проведення юридичного та фінансового аудиту структури дозволить кожному місцевому осередку чітко розуміти стан справ у Федерації, а також привести до ладу свої юридичні та фінансові питання — легалізувати (привести у відповідність до чинного законодавства) свої статути, отримати дорожню карту по залученню коштів з місцевих бюджетів, визначити додаткові джерела надходжень для їх ефективного використання.

На жаль, існують місцеві осередки, які не можуть отримувати гроші в місцевих бюджетах лише через формальні бюрократичні перепони, які можуть бути усунені шляхом створення рекомендацій від ФРУ.

3) Розбудова клубної системи

Основною ідеєю розвитку регбі в Україні є створення потужних місцевих осередків, в які входитимуть місцеві клуби. Такі клуби можуть формуватися на базі закладів освіти, спортивних шкіл, підприємствах або ж створюватись приватні регбійні клуби.

ФРУ зможе забезпечувати консультаційну допомогу у створенні клубів, інформувати громадськість по їх діяльність, створити систему сприяння клубам у організації всеукраїнських змагань з можливим включенням їх до календарю змагань.

4) Створення регбійної інфраструктури.

В умовах дефіциту державного бюджету надзвичайно складно створити повноцінне будівництво нових регбійних стадіонів та спортивних комплексів. Але особливістю нашого виду спорту є те, що ми можемо розвивати його на базі уже існуючих футбольних стадіонів, які можуть бути реконструйовані і прилаштовані для регбійних матчів. Особливим плюсом в цій ситуації є те, що такі стадіони як правило є у власності територіальних громад і в умовах децентралізації коштів місцева влада матиме змогу долучитись до їх нормальної реконструкції.

Саме тому, політика ФРУ буде спрямована на зацікавлення та стимулювання місцевих влад до розвитку регбі у регіонах.

5) Підвищення рівня проведення національних змагань

Рівень національних змагань повинен сприяти покращенню спортивних результатів на міжнародній арені та сприяти залученню спонсорів, збільшенню розміру призових, підвищити вмотивованість всіх причетних до змагань, як учасників-спортсменів, тренерів, суддів так і власників споруд, де вони проводяться.

З метою підвищення рівня проведення національних змагань пропоную:

1. актуалізувати положення про змагання та контролювати їх дотримання;

2. забезпечити своєчасну підготовку, затвердження і інформування про календар змагань;

3. впровадити обрання місця проведення змагань на конкурсній основі колегіально з першочерговим урахуванням інтересів спортсменів, але також з врахуванням додаткових факторів (зручність місця, його доступність, вартість, наявність та розмір призових, географічна ротація тощо);

4. впровадження реального контролю екіпірування спортсменів;

5. виготовлення нових сучасних перехідних Кубків України. (переможці Кубку повинні отримати Кубок);

6. забезпечення належного оформлення місця проведення змагань серед дорослих. Для залучення спонсорів необхідний візуальний продукт.

7. забезпечення відео-повторів принаймні на одному полі на Чемпіонаті та Кубку України серед дорослих;

8. залучення фахівців для організації трансляції фінальної частини змагань серед дорослих на загально державних телевізійних каналах.

6) Професійне і неупереджене суддівство

Забезпечення якісного суддівства потребує підвищення престижу та зацікавленості суддів. З цією метою пропоную не тільки організовувати збори-інструктажі суддів, в тому числі з залученням суддів міжнародної категорії, а й впровадити механізм матеріального заохочення, а саме щорічних грантів (призів) найкращим суддям у різних видах. Процедуру та критерії вибору слід опрацювати та узгодити за участю зацікавлених осіб.

Також слід забезпечити підвищення авторитету та статусу судді. Але це залежить і від поведінки самих суддів. Вони повинні відповідально ставитись до суддівства. Не допускати жодних образливих висловів в свій бік, застосовувати всі наявні в них інструменти впливу в межах правил для покарання порушників.  

Окремо слід визначити пріоритетом збільшення кількості українських суддів міжнародної категорії та збільшення їх залучення до суддівства міжнародних змагань. Це дозволить покращити захист прав українських спортсменів від упередженого ставлення.

7) Міжнародна діяльність

Ефективний розвиток українського регбі дуже складно уявити без участі українських спортсменів на міжнародній арені. Саме тому ми плануємо налагодження якісних двосторонніх відносин з іноземними Федераціями. Це питання стосується як можливості участі наших клубів у міжнародних змаганнях так і участь та просування представників Федерації у діяльності міжнародних структур регбі.

Після закінчення війни обов’язково слід розпочати підготовку до організації міжнародних змагань в Україні.

 

Спортсмен — головний стейкхолдер Федерації

Федерація має спрямовувати усі свої зусилля на дотримання і гарантування прав кожного спортсмена, який є членом Федерації. Кожному регбісту мають бути гарантовані права, передбачені Статутом. Федерація повинна піклуватись про кожного члена регбі спільноти та надавати йому підтримку.

Кожен спортсмен має мати можливість доступу до ресурсів Федерації.

Кожен регбіст має мати можливість брати участь у тренуваннях, зборах, змаганнях, отримати ефективну тренерську підтримку, отримати належне страхування на випадок травми та налагодження взаємодії зі страховою компанію (ассістансом) для полегшення оформлення спортсменами страхового випадку, отримання медичних послуг та страхового відшкодування, користуватись юридичною та організаційною підтримкою Федерації.

Федерація підтримуватиме спортсменів у їх прагненні створенні клубів (секцій), надаватиме методологічне інформування про створення та роботу клубу.

Тренерська робота із спортсменами має бути на найвищому рівні. Планується запрошення українських тренерів, що успішно працюють за кордоном, для участі в навчально-тренувальних зборах українських збірних команд та впровадження вдалого іноземного досвіду для підготовки спортсменів.

Федерація сприятиме укладенню спонсорських контрактів з постачальниками екіпірування для збірних команд з урахуванням побажань самих спортсменів, а в майбутньому і допомагатиме спортсменам реалізовувати їхні бажання здобувати ігровий досвід в іноземних клубах за контрактом, а також у професійному розвитку як тренера (різноманітні курси), працевлаштуванні чи у пошуку іншої роботи, пов‘язаної з регбі (наприклад побудова кар‘єри судді).

 

Справедливе фінансування

Для реалізації поставлених завдань ФРУ необхідне належне фінансування.

Існує кілька напрямків залучення коштів.

1) Членські внески

Членських внесків недостатньо для забезпечення діяльності Федерації. Їх розмір суто номінальний, але навіть він не сплачується або сплачується невчасно. Тому буде проведено фінансовий моніторинг та створено зручну, прозору і зрозумілу системи оплати членських внесків.

Розміри членських внесків будуть розділені на градації для різних категорій членів (тренерів, спортсменів тощо), а окремим особам, пропонуватиметься бути членами Федерації на безоплатній основі (учасники бойових дій тощо).

2) Залучення меценатів та спонсорів

Система залучення донорських коштів передбачатиме можливість внесення пожертв онлайн на сайті Федерації з можливим розміщенням на сайті, за їх бажанням, даних про найбільших меценатів.

Спонсорам пропонуватиметься створення цікавого мультимедійного контенту в мережі інтернет з подальшою популяризацією їх товарів та послуг, а також розміщення інформації на офіційній продукції місцевих осередків чи ФРУ.

3) Державний та місцевий бюджет

Ми в законний спосіб клопотатимемо перед державними органами влади та органами місцевого самоврядування про справедливий розподіл коштів, які виділяються із бюджету на видатки пов’язані із розвитком спортивної галузі. Регбі має зайняти своє законне місце серед інших командних видів спорту та отримувати належне фінансування.

Популяризація регбі

Бренд регбі сьогодні, на жаль, не є настільки популярним як, наприклад, футбол, але має досить гарне сприйняття в суспільстві завдяки як історичним, так і нещодавнім досягненням українських спортсменів.

Разом з тим, воно сприймається багатьма нашими співгромадянами як травматичний, дорогий вид спорту для вузького кола.

Необхідно створити інформаційну продукцію, яка б підкреслювала користь від зайнять регбі, спростовувала стереотип про його надзвичайну травматичність, зокрема:

- виготовлення друкованих матеріалів (плакати, брошури тощо) для розповсюдження;

- створення відео та фото матеріалів (YouTube, Instagram, Facebook, ТікТок, Internet);

- створення мультфільму для дітей про регбі;

- створення власних персонажів-маскотів, які могли б бути упізнаваними та популяризували регбі;

- вдосконалення вебсайту Федерації, для того, що б він був більш зручний для пересічного користувача, а не тільки для тих, хто вже давно цікавиться регбі, зробити його більш сучасним та цікавим.

- наповнити сайт ФРУ інформацією про ДЮСШ, ШВСМ, клуби, зібравши стандартизовану інформацію про всі наявні школи, клуби, їх можливості тощо. Проконтролювати наявність інформації в Google Maps та інших подібних носіях.

- доступ до інформації про наявні в регіоні місця для тренувань та тренерів має бути на відстані одного «кліка».

Разом — ми сила! Співпраця з дружніми федераціями

На сьогодні в Україні існує три федерації які включають в себе прихильників овального м’яча. Такими федераціями є ФРУ, УФРЛ (федерація регбіліг) ULAF – (Ліга Американського Футболу).

Нажаль, в кризових умовах, в умовах війни, жодна із зазначених дружніх нам федерацій не може самостійно, за рахунок власних коштів створювати об’єкти спортивної інфраструктури для забезпечення своїх потреб, а з огляду на конкуренцію футбольної федерації такі проекти зустрічають супротив на рівні місцевих адміністрацій, які прагнуть розвивати вид спорту, в який мінімально вкладають кошти з максимальною віддачею.

З метою забезпечення розвитку кожного із зазначених видів спорту, створення умов для їх популяризації та залучення нових спортсменів, пропонується провести спільне велике обговорення перспектив розвитку регбі в Україні та знайти спільні шляхи розвитку регбійного руху, почавши з розбудови спільних спортивних об’єктів. Така співпраця дозволить забезпечити можливість побудови сучасних стадіонів і головне заповнити їх спортсменами та глядачами. Спільні спортивні об’єкти дозволять створити культуру у глядачів, культуру відвідування матчів з цих видів спорту, а відповідно і створить умов для популяризації цих видів спорту та наповнення нових спортивних груп дітьми.

І на останок.

Моя мрія — це участь наших чоловічої та жіночої збірних з регбі на Олімпійських іграх. І нехай гімн України пролунає нашим спортсменам на п’єдесталі.

Слава Регбі!

Слава Україні!

Героям Слава!

Борьба с голодом
 
Get into Rugby
30 сентября 2023 г.
Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»

Видео галерея к новости «Чемпіонат України з регбі-15 (чоловіки): збірна команда м. Києва вдома розгромила одеський «Кредо-63»».

25 сентября 2023 г.
КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!

Видео галерея к новости «КЛАСИЧНЕ РЕГБІ ПОВЕРНУЛОСЯ НА РЕГБІЙНІ ПОЛЯ УКРАЇНИ!».

 
Національна чоловіча збірна України з регбі-15 провела перше тренування перед суботнім матчем зі збірною Швеції
Міністерство молоді та спорту України
 
Національний Олімпійський комітет України
 
Сайт Всемирной Федерации Регби
 
Rugby Europe
 
Федерация регби Одесской области